Technologie » Komputery

Impuls EVO u producenta elewatorów zbożowych

Feerum SA jest jednym z największych w Polsce producentów kompleksowych elewatorów zbożowych, służących do suszenia i magazynowania produktów roślinnych, takich jak m.in. zboża, rośliny strączkowe i oleiste, kukurydza i inne

Spółka oferuje w pełni kompleksowe rozwiązania – od analizy potrzeb klienta, poprzez propozycję rozwiązań technologicznych, produkcję urządzeń, aż po uruchomienie obiektu i oddanie go do eksploatacji, oraz usługi posprzedażowe, serwis i dostarczanie komponentów do urządzeń.

Głównymi klientami Feerum są gospodarstwa rolne o powierzchni powyżej 100 ha, firmy skupujące zboże oraz zakłady przemysłowe m.in.: zakłady tłuszczowe, młyny, zakłady produkujące pasze oraz sektor biopaliw. Kluczowym rynkiem zbytu dla produktów Feerum jest rynek polski, jednak dynamicznie rozwija się sprzedaż poza granicami. Do najciekawszych kierunków ekspansji zagranicznej spółka zalicza Niemcy, Francję i Rumunię, a także rynki wschodnie (Ukraina, Kazachstan, Białoruś, Litwa) o tradycyjnie dużym udziale sektora rolnego w strukturze PKB oraz stosunkowo niskim udziale jego umaszynowienia.

Geneza

Wdrożeniu systemu ERP towarzyszyła świadomość, że bez integracji z wykorzystywanym oprogramowaniem klasy PDM rozbudowa zaplecza informatycznego nie będzie mieć sensu. Wykorzystywane wcześniej oprogramowanie „pudełkowe” nie dawało takich możliwości. Decydujący dla wyboru rozwiązania BPSC był moduł produkcyjny. Szczególne zainteresowanie obejmowały funkcjonalności odpowiedzialne za technologie, przekazywanie zleceń z przewodników produkcyjnych, a także możliwość pozyskiwania informacji z ekranów dotykowych zlokalizowanych przy poszczególnych stanowiskach pracy.

Czytaj całość artykułu tutaj: http://www.erp-view.pl/erp/impuls_evo_u_producenta_elewatorow_zbozowych.html

openmediagroup