Gospodarka » Żywność

Indyk nie tylko na niedzielny obiad

Indyk to smaczne i lekkostrawne mięso. Jest pyszne na ciepło, jako danie obiadowe, oraz na zimno, jako dodatek do kanapek. Jego smak doskonale podkreśli przyprawa do indyka po staropolsku Galeo.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Mięso z indyka to produkt, po który możemy śmiało sięgać będą na niskokalorycznej diecie lub chcąc sprawić sobie kulinarną przyjemność. Ma mało tłuszczu, za to dużo białka, a co więcej jest lekkostrawne. Kryje w sobie wiele niespodzianek – według niektórych można doszukać się w nim smaku cielęciny, wieprzowiny oraz dziczyzny, w zależności od wybranej części indyka. Doprawiając je, trzeba zachować umiar, aby nie zdominować jego delikatnego smaku, dlatego warto sięgnąć po dedykowaną mu kompozycję – przyprawę do indyka po staropolsku Galeo.

W mieszance znajduje się czosnek, znakomicie podkreślający smak różnego rodzaju mięs oraz cząber, stosowany do nadania odrobiny pikanterii daniom o łagodnym charakterze, wtóruje mu również odrobina pieprzu. Ziołowego aromatu kompozycji nadają tymianek, kminek, rozmaryn i majeranek, a słodyczy – papryka. Korzystając z przyprawy do indyka po staropolsku Galeo nie trzeba już dodawać nic więcej, ponieważ w kompozycji znajduje się odpowiednia ilość soli i szczypta cukru. Opakowanie wystarcza na przyprawienie ok. 800 g mięsa bez kości. Przyprawa jest doskonała do smażenia, duszenia i pieczenia mięsa z indyka.

Przyprawę do indyka po staropolsku Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w opakowaniu 20 g w cenie ok. 1,29 zł.

***

Faszerowana pierś z indyka

Składniki:
•    filet z piersi indyka (ok. 800 g)
•    200 g suszonych śliwek i moreli
•    2 łyżki musztardy sarepskiej
•    4 łyżki oleju
•    2 łyżki soku z cytryny
•    Przyprawa do indyka po staropolsku Galeo

Przygotowanie:
Przygotować marynatę z przyprawy, oleju, musztardy i soku z cytryny. Zanurzyć owoce we wrzątku na dwie minuty. Następnie naciąć mięso z jednej strony, aby zrobić kieszonkę, wypełnić ją owocami, a otwór spiąć wykałaczkami. Natrzeć mięso marynatą i odstawić do lodówki na kilka godzin. Piec 1,5 h w temperaturze 150°C w rękawie do pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na 10 minut w folii, potem pokroić w plastry.

Czas przygotowania: ok. 15 minut, czas marynowania: ok. 2h, czas pieczenia: ok. 1,5 h + 10 minut oczekiwania
Koszt: ok. 27 zł



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

JBcomm

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »