Firma » Bankowość

ING bankiem pierwszego wyboru wśród przedsiębiorstw

ING Bank Śląski zajął pierwszą pozycję na rynku jako bank pierwszego wyboru dla dużych firm - wynika z najnowszego ogólnopolskiego badania GfK Polonia wykonanego na próbie ponad 1000 firm o obrotach powyżej 2 mln złotych. Badanie zostało przeprowadzone w lutym i marcu b.r.

Wśród przedsiębiorstw o obrotach między 30 a 100 mln złotych, będących jednym z kluczowych segmentów docelowych banku, 24% respondentów zadeklarowało, że współpracuje z ING, a 15% stwierdziło, że ING jest ich głównym bankiem.

Oznacza to, że bank zmienił w ciągu ostatniego roku pozycję z drugiej na pierwszą jako bank pierwszego wyboru w tym segmencie klientów, wyprzedzając tym samym PKO BP i Pekao S.A.

Lokalna obecność naszych doradców, wysoka jakość obsługi i zaspakajane indywidualnych potrzeb produktowych przez ofertę dopasowana do potrzeb, przyczyniły się do wzrostu satysfakcji klientów z usług dostarczanych przez nasz bank. Już od trzech lat z rzędu obserwujemy wysokie wyniki w badaniu satysfakcji naszych klientów. W końcu, po długiej wspinaczce udało nam się osiągnąć pierwsze miejsce. Cieszymy się, że nasza strategia odpowiada wymaganiom naszych klientów - powiedział Michał Bolesławski, wiceprezes ING Banku Śląskiego odpowiedzialny za obszar korporacyjny.

Przedsiębiorcy z całej badanej próby, dla których ING jest głównym bankiem, wskazują, że oferuje on dobry system bankowości internetowej i elektronicznej. Tę cechę wskazało 97% badanych. Pod tym względem ING plasuje się lepiej niż konkurujące z nim podmioty. Przedsiębiorcy oceniają, że ING na tle głównych konkurentów wyróżnia się pod względem szerokiej oferty produktowej (96% badanych). Lepiej niż w przypadku innych banków został oceniony profesjonalizm Doradców Bankowych (89%). Przedsiębiorcy uważają, że ING lepiej niż główni konkurenci na rynku rozumie potrzeby klientów (88%), jest bardziej elastyczny i proklientowski (83%), oferuje dobrą relację jakości do ceny (81%), a także szybko podejmuje decyzje kredytowe (70%).

Przypomnijmy, że w zeszłym roku ING Bank zajął drugie miejsce w badaniu nt. banków strategicznych dla dużych firm, przeprowadzonym przez Centrum Badań Marketingowych Indicator. Najczęściej wskazywanym bankiem, z którym firmy prowadziły podstawową współpracę i posiadali w nim rachunek bieżący był PKO BP.

ap