Społeczeństwo » Społeczeństwo

Integracja - sposób na czas wolny aktywnych seniorów

Bujany fotel, ciepłe kapcie i serial w telewizji? Ten wizerunek seniora odchodzi już do lamusa. Choć błogie lenistwo ma swoje uroki - seniorzy coraz częściej traktują wolny czas jako szansę na aktywność, kontakty towarzyskie, i rozwijanie zainteresowań.
Już szron na głowie, już nie to zdrowie...

... wraz z wiekiem jednak nie tracimy swoich zdolności, talentów, ciekawości świata i ludzi. Wciąż mamy ochotę dzielić się swoimi pasjami i robić coś pożytecznego - dla innych i dla siebie. „Złoty wiek" to idealny okres, by oddać się tym wszystkim zajęciom, na które w pełnej pośpiechu młodości brakowało nam czasu.

W co się bawić?

W wielu miastach i miasteczkach działają Kluby Seniora. Są to miejsca spotkań ludzi nie tylko w podobnym wieku, lecz także o wspólnych zainteresowaniach i energii do działania. Program zajęć klubu zależy od potrzeb, uzdolnień oraz własnej inwencji klubowiczów. Zaproszenia na spotkania chętnie przyjmują specjalni goście - lekarze, specjaliści medycyny naturalnej, dietetycy, pisarze i podróżnicy.

Seniorzy uzdolnieni artystycznie organizują pracownie malarskie i fotograficzne. Efekty swoich dokonań prezentują na specjalnie przygotowanych wystawach, które stają się kolejną okazją do spotkań, wymiany wrażeń i umiejętności. Popularne są też zajęcia literackie, połączone z dyskusjami o książkach oraz recytowaniem ulubionej poezji, przy filiżance dobrej herbaty. Wielbiciele gimnastyki szarych komórek zakładają „klubowe stoliki" do gry w brydża lub szachy. Seniorzy lubią się też bawić. Chętnie organizują wieczorki z muzyką, świętując wspólnie Dzień Babci, Dziadka, imieniny i wszelkie jubileusze - zimą w zaciszu klubu, wiosną - na majówkach i piknikach.

Kluby są nie tylko miejscem spędzania wolnego czasu i towarzyskiej integracji. Oferują również wzajemną pomoc, dzielenie się doświadczeniami i wsparcie w trudnych życiowo sytuacjach.

Senior z indeksem

Interesującym sposobem spędzania wolnego czasu, dedykowanym seniorom, którzy wiedzą, że na naukę nigdy nie jest za późno, są Uniwersytety Trzeciego Wieku. Niektóre objęte są patronatem wyższych uczelni, inne działają przy domach kultury lub bibliotekach miejskich. Wszystkie mają jeden cel: intelektualną i społeczną aktywizację osób w średnim i starszym wieku. W ramach uniwersytetów prowadzone są wykłady o bardzo różnej tematyce - poczynając od zdrowia i psychologii, poprzez zagadnienia prawne, na historii, kulturze i turystyce kończąc. Dla urozmaicenia niektóre zajęcia odbywają się w plenerze. Dużym zainteresowaniem cieszą się zawsze kursy komputerowe i językowe. Studenci pracują też często jako wolontariusze - udzielają w szkołach nieodpłatnych korepetycji, współpracują z domami dziecka, wspierają organizacje pożytku publicznego.

W zdrowym ciele zdrowy duch

Czynny wypoczynek to klucz do dobrego zdrowia - wiemy to od dziecka. Jednak łatwiej się zmobilizować i przyjemniej go uprawiać w towarzystwie.

Być może właśnie dlatego licznych zwolenników zyskał w ostatnich latach nordic walking, czyli marsz z narciarskimi kijkami. W wielu miastach, dla grup seniorów, organizowane są bezpłatne treningi pod okiem zawodowych instruktorów. To nie tylko modny, ale też bardzo zdrowy sposób spędzania wolnego czasu. Jego zaletą jest również to, że każdy może dopasować intensywność ćwiczeń do swoich możliwości.

Lubianą przez seniorów formą aktywności są także wycieczki krajoznawcze. To stały punkt programu w Klubach Seniora i na Uniwersytetach. Są to zazwyczaj jednodniowe wyjazdy, połączone ze zwiedzaniem zabytkowych miast lub atrakcyjnych przyrodniczo zakątków. Wciąż jest przecież tyle pięknych miejsc, w których jeszcze nas nie było.

Źródło: Promedica24

Firma Promedica24 od 2004 roku świadczy usługi pielęgniarskie i opiekuńcze dla klientów indywidualnych i instytucjonalnych w Niemczech, Austrii i Polsce. Personel Promedica24 opiekuje się osobami chorymi w domach prywatnych, szpitalach, sanatoriach, domach opieki i innych placówkach służby zdrowia.

Strona główna: http://www.promedica24.pl

promedica24