Technologie » Komputery

Internet rzeczy – czy czeka nas kolejna rewolucja komunikacji?

Od wielu lat na naszych oczach zmieniają się sposoby komunikacji ludzi oraz powiązany z tym rozwój technologii. Trudno już sobie wyobrazić świat bez smartfonów, komunikatorów, platform społecznościowych, czy Internetu.

Funkcjonowanie w globalnej sieci skutecznie przeniosło relacje ludzi do wirtualnego świata oraz na wirtualny obszar życia zawodowego i prywatnego. Do tej pory komunikacja kojarzyła nam się przeważnie z komunikacją pomiędzy ludźmi, natomiast coraz częściej spotykamy się z pojęciem „Internet Rzeczy” (z ang. Internet of Things) – warto zatem poświęcić temu trendowi nieco uwagi, szczególnie, że może on mieć ogromny wpływ na nasze życie oraz gospodarkę, a wiele światowych koncernów ocenia ten segment rynku ICT jako najbardziej przyszłościowy.

Internet rzeczy (Internet przedmiotów) umożliwia komunikację nie tylko ludzi z inteligentnymi przedmiotami, ale także komunikację wyłącznie pomiędzy takimi przedmiotami. Prowadzi to do zapewnienia komunikacji w dowolnym miejscu, przy pomocy dowolnego nośnika informacji, wszystkich urządzeń, a nie tylko ludzi, z wykorzystaniem dowolnej sieci i całej palety usług. Uważa się, że Internet rzeczy spowoduje znacznie większą rewolucję niż Internet i telefonia komórkowa razem wzięte.

Istnieje wiele definicji Internetu rzeczy, powołując się na stanowisko Cisco Internet Business Solutions Group (Cisco IBSG) o Internecie rzeczy można mówić od momentu, kiedy liczba rzeczy i obiektów podłączonych do Internetu przekroczyła liczbę ludności. W 2009 roku po raz pierwszy liczba urządzeń podłączonych do Internetu przekroczyła liczbę ludzi zamieszkujących glob.

Czytaj całość artykułu tutaj: http://www.erp-view.pl/it_solutions/internet_rzeczy_czy_czeka_nas_kolejna_rewolucja_komunikacji.html

openmediagroup