Technologie » Internet

InternetBeta 2009

Już 23 września 2009 roku Rzeszów stanie się stolicą internetową Polski.

Tego dnia rozpoczyna się InternetBeta2009, pierwsza i zarazem największa interdyscyplinarna konferencja w Polsce, mająca na celu wymianę myśli, opinii i doświadczeń dotyczących najnowszych, dominujących trendów w Internecie oraz możliwych kierunków rozwoju sieci. Organizatorem jest Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie.

Do stolicy Podkarpacia zjadą właściciele i menedżerowie największych polskich serwisów internetowych, socjologowie, psychologowie, informatycy, specjaliści, a nawet politycy. W czasie trzech dni konferencji będzie można usłyszeć ponad 60 wystąpień na temat stanu obecnego i perspektyw rozwoju sieci. Wśród gości można znaleźć posła PO i zarazem Glogera Janusza Palikota, przedstawicieli jednej z najbardziej utytułowanych agencji interaktywnych świata: Fantasy-Interactive czy wybitnych polskich socjologów i medioznawców, takich jak prof. Tomasz Goban-Klas, prof. Kazimierz Krzysztofek czy prof. Tomasz Szlendak.

W Polsce mamy bardzo dużo interesujących imprez związanych z siecią, jednak każda z nich jest adresowana do innego grona odbiorców: właścicieli i menedżerów największych polskich firm internetowych, pracowników agencji interaktywnych, socjologów, psychologów, politologów, programistów... Brak jest jednak imprezy, która zbierze w jednym miejscu przedstawicieli różnych środowisk. I tak narodził się pomysł na konferencję InternetBeta. A dlaczego „beta"? Bo Internet cały czas się rozwija i chcemy analizować nie tylko stan obecny, lecz przede wszystkim odkrywać przyszłe trendy z różnych perspektyw - mówi Mateusz Tułecki, pracownik Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie, pomysłodawca i koordynator konferencji InternetBeta 2009.

Chociaż wstęp na konferencje jest płatny, organizatorzy przewidzieli bezpłatne wejściówki na wybrane sesje konferencji dla studentów z Rzeszowa i całego regionu. Wystarczy się skontaktować z organizatorami przez formularz na stronie imprezy: http://internetbeta.pl/. InternetBeta 2009 jest kolejną inicjatywą Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania związanej z dynamicznie rozwijającym się Internetem. Warto przywołać choćby, cieszące się ogromnym zainteresowaniem w świecie „sieciowców" otwarte spotkania - X-RAII (http://xraii.pl/), na których gościli już między innymi twórca i właściciel serwisu Fotka.pl Rafał Agnieszczak, czy szef i twórca serwisu Goldenline.pl Mariusz Gralewski. To na WSIiZie powstał RAII (Rzeszowska Akademia Innowacji Internetowych), czyli pierwsze studia w Polsce z zakresu zarządzania projektami internetowymi i marketingu interaktywnego.

ap