Firma » Finanse

Investor FIZ zarobił w styczniu 7,71 procent

W styczniu 2009 r. wartość certyfikatu inwestycyjnego funduszu Investor FIZ wzrosła do 2.532,92 zł, co oznacza wzrost o 7,71 proc. w stosunku do wyceny z 31 grudnia ub. roku. Od początku działalności, tj. za 41 miesięcy Fundusz osiągnął stopę zwrotu w wysokości 153,29 procent.

Wynik Funduszu potwierdza słuszność przyjętej strategii, która zdaje egzamin w okresie, kiedy indeksy giełdowe zniżkują. Przypomnijmy, w styczniu br. indeks WIG20 spadł  o 10,88 proc.

Na bardzo dobry wynik, jaki osiągnął Fundusz w styczniu największy wpływ miały transakcje na kontraktach terminowych, które pozwoliły zarobić na spadkach indeksów giełdowych oraz inwestycje w waluty przynoszące zyski przy osłabianiu złotego. Dochodowymi okazały się również krótkie pozycje na rynku obligacji amerykańskich.

Realizowana obecnie strategia będzie polegać na utrzymywaniu krótkich pozycji w indeksach, przeważaniu złota w portfelu oraz operacje na rynku walutowym i obligacjach rządu Stanów Zjednoczonych. Należy dodać, że zarządzający mogą zmienić nastawienie do rynku, dostosowując je do bieżącej sytuacji.

W dniach 9-24 lutego 2009 r. będzie prowadzona publiczna subskrypcja Certyfikatów funduszu Investor FIZ poprzez oddziały Banku BGŻ. Cena emisyjna wynosi 2.530,21zł za jeden Certyfikat.

Jan Mazurek

Główny Analityk