Firma » Biznes

ISO 14001

ISO 14001 -System Zarządzania Środowiskiem

Pierwsze z  Systemów Zarządzania Środowiskowego, które  bazowały na  standardzie ISO 14001 zaczęły funkcjonować  w połowie lat 90-tych XX w. Od tamtego okresu  liczba przedsiębiorstw, ale także organizacji,  które postanowiły wdrożyć ISO 14001 gwałtownie wzrosła i nadal rośnie.

ISO 14001 jest jednak wciąż dużo mniej popularne niż System Zarządzania Jakością ISO 9001, którego wdrożenie stało się pewnego rodzaju niepisanym obowiązkiem. Liczba przedsiębiorstw decydujących się na wdrożenie normy ISO 14001 jest o wiele  większa niż 5 lat temu.

ISO 14001 to zbiór zasad oraz wytycznych jakimi powinien  kierować się każdy przedsiębiorca, któremu  zależy na kontroli oraz kształtowaniu wpływu przedsiębiorstwa na szeroko rozumiane środowisko.
Jak każdy z Systemów ISO, ten również ma swoich przeciwników. W przypadku normy ISO 14001 przeciwnicy  narzekają na ciągłą kontrolę Systemu i przymus  dopasowywania jej do wymogów prawnych co wg. nich pochłania mnóstwo  czasu i pieniędzy. Jest to jednak niezbędne ze względu na ciągłe zmiany prawne jakie zachodzą w Unii Europejskiej odnoszą się co do zasad wpływu na środowisko naturalne  przez przedsiębiorców. Przeciwnicy nie wspominają jednak o tym, iż to dzięki tym szkoleniom i  regularnej kontroli mają dostęp, np. do danych zarówno ilościowych jak i jakościowych. Chodzi tutaj mianowicie o wykorzystanie surowców przez przedsiębiorstwo (m.in. zużycie wody, paliwa itd.) co w dużej mierze przyczynia się do rozwoju przedsiębiorstwa i daje możliwość oszczędności. Takie tzw. sterowanie operacyjne w ramach normy ISO 14001 może przynieść pewne korzyści finansowe w postaci, np. dodatkowych przychodów z odzysku surowców wtórnych, wykorzystaniu odpadów oraz recyklingu, ale  również  oszczędności związanych ze zminimalizowaniem zużycia surowców, mediów czy materiałów oraz pozwala na uniknięciu wszelkiego rodzaju  kar za przekroczenie poziomu emisji substancji i gazów do środowiska oraz zmniejszania opłat środowiskowych. Monitorowanie oddziaływania przedsiębiorstwa na środowisko naturalne jest dodatkową zaletą przy staraniu się o kredyty preferencyjne itp.
Dodatkowymi korzyściami, jakie może przynieść ISO 14001, ale bardzo często określane jako, ,,mało ważne” to:

Ø      Poprawa wizerunku firmyMożliwość brania udziału w przetargach, gdzie wymogiem jest posiadanie ISO

Ø      Posiadanie przeszkolonego personelu, ale również świadomego wpływu jaki wywiera na  środowisko dane   przedsiębiorstwo.

Wdrożenie Systemu Zarządzania Środowiskowego wg ISO 14001 może przynieść wiele korzyści, zarówno tych  krótko-  i długoterminowych.

djbdoradztwo2