Firma » Praca

Jak cenią się studenci?

Najwyższego wynagrodzenia od przyszłego pracodawcy oczekują studenci i absolwenci uczelni technicznych. Najniżej cenią się absolwenci uczelni pedagogicznych i uniwersytetów - to wynik analizy oczekiwanych wynagrodzeń, przeprowadzonej przez portal Pracuj.pl.

Jak wynika z danych, studenci i absolwenci uczelni technicznych oczekują wynagrodzenia na poziomie 2343 zł brutto, co i tak jest kwotą o prawie tysiąc złotych niższą niż przeciętne wynagrodzenie w sektorze przedsiębiorstw. Tuż za nimi znaleźli się absolwenci uczelni ekonomicznych z oczekiwaniami niższymi o niewiele ponad 100 zł brutto.

Kolejne miejsce zajmują absolwenci uczelni rolniczych, którzy mają wyższe oczekiwania finansowe niż absolwenci uniwersytetów. Ranking zamykają studenci i absolwenci uczelni pedagogicznych, z oczekiwaniami o prawie 450 zł niższymi niż przyszli inżynierowie.

Takie wyniki nie dziwią - inżynierowie to specjaliści, na których popyt pracodawców jest dużo większy niż podaż kandydatów. Polskie uczelnie techniczne mają renomę i umożliwiają zdobycie wykształcenia na wysokim poziomie. Są to jednak studia trudne i wymagające dużego zaangażowania ze strony studenta, co może niektórych zniechęcać do zdobycia dyplomu inżyniera. Rynek pracy pokazuje jednak, że trud się opłaca i będzie opłacał się nadal, bo brak kadry inżynierskiej staje się widocznym problemem naszej gospodarki.

Już od kilku lat pracodawcy, nie tylko w Polsce, ale na całym świecie, odczuwają brak wykwalifikowanych inżynierów. Mimo gwałtownie rosnącego zapotrzebowania rynku, liczba absolwentów uczelni technicznych utrzymuje się na stałym poziomie. Dla pracodawców oznacza to coraz większe problemy z rekrutacją i coraz wyższe koszty zatrudnienia odpowiednich pracowników. Trzeba sobie również zdać sprawę z tego, że brak specjalistów z wykształceniem technicznym wpływa również na konkurencyjność naszej gospodarki. - komentuje Przemysław Gacek, prezes Grupy Pracuj, która jest właścicielem portalu Pracuj.pl.

Szczegółowa analiza poziomów oczekiwanych wynagrodzeń pokazuje wyraźnie, jak niskie są oczekiwania finansowe kandydatów kończących uczelnie pedagogiczne. Aż 6 na 10 kandydatów o takim profilu wykształcenia zadowoli wynagrodzenie na poziomie od 1000 do 2000 zł brutto. Tylko 5% z nich myśli o wynagrodzeniu rzędu 3000-4000 zł - to najmniejszy wskaźnik spośród wszystkich grup.

ap