Zdrowie » Ciało
Jak czytać etykiety na produktach mięsnych?
Zobacz więcej zdjęć » |
Wartościowy produkt poznamy po jego składzie, a do tego przyda się umiejętność czytania etykiet.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Stojąc przed lodówką z produktami mięsnymi, nie warto sięgać po pierwszy z brzegu, najpiękniej wyglądający czy też najdroższy albo najtańszy. Cena i atrakcyjny wygląd nie zawsze idą w parze z jakością i nawet w produktach z najwyższej półki można znaleźć sztuczne dodatki. Jedną z najważniejszych informacji, na które należy zwracać uwagę, czytając etykiety, jest ilość mięsa wykorzystana do wyprodukowania 100 gramów produktu. Im większa, tym lepiej, a dobra wędlina powinna zawierać przynajmniej 70% mięsa. Bardzo ważna jest także kolejność składników, ponieważ jako pierwsze wymieniane są te, występujące w największej ilości.
Czego należy unikać?
Będąc zwolennikiem świadomego odżywiania, czytanie etykiet powinno stać się nawykiem. Bardzo często soczysta szynka o złocistej skórce zawdzięcza swój wygląd sztucznym ulepszaczom. Wśród nich znajdują się m.in. przeciwutleniacze, dzięki którym mięso nie szarzeje się czy gumy roślinne poprawiające jego trwałość. Trzeba pamiętać, że wszelkie nienaturalne składniki mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. Azotyny przekształcają się w organizmie w rakotwórcze substancje, z kolei fosforany są niebezpieczne – szczególnie dla dzieci – ponieważ pogarszają wchłanianie wapnia. Należy także zwrócić uwagę na zawartość soli, tłuszczu, białka roślinnego (np. sojowego lub wieprzowego) oraz MOM – mięsa oddzielonego mechanicznie i zdecydowanie tych elementów unikać.
W dobie masowej produkcji żywności i wszechobecnych dodatków chemicznych, istnieje jednak możliwość wytwarzania wędlin bez zbędnych ulepszaczy. Udowadnia to marka Nove przy pomocy wyrobów z linii Natura. W ich produkcji wszelkie konserwanty zastąpiono suszami roślinnymi i naturalnymi sokami z warzyw i owoców, które są naturalnymi przeciwutleniaczami, a także źródłem związków azotowych. Ponadto w linii Natura znaleźć można wyselekcjonowane z naturalnego środowiska kultury bakterii. Nie trzeba się z kolei obawiać laktozy, fosforanów, glutaminianów, przeciwutleniaczy, konserwantów i wszelkich niepożądanych dodatków z symbolem „E”. Z tego powodu wyroby linii Natura gwarantują najwyższą jakość produktów, na które mogą sobie pozwolić nawet osoby z nietolerancją lub alergią pokarmową.
Produkty z linii Natura marki Nove:
Parówki
Masa netto: 240g ( 4,99 zł/ szt.)
Opakowanie MAP ok 600g
Cena: ok. 17,00- 22,00 zł/ kg
Kiełbasa Krótka
Opakowanie: 270 g – w sprzedaży samoobsługowej
Dostępna także w ladzie tradycyjnej – na wagę
Cena brutto: od 20,50 – 24,90 zł/ kg
Kiełbasa Długa
Opakowanie: 400 g – w sprzedaży samoobsługowej 8,99 zł/ szt.
Dostępna także w ladzie tradycyjnej – na wagę
Cena brutto: od 23,00 – 26,00 zł/ kg
Szynka
Masa netto: ok. 350g
Cena: ok. 30 zł/kg
Szynka z tłuszczem
Dostępna luzem – ok. 1 kg
Cena brutto: ok. 29,00 – 38,00 zł/kg
Schab
Masa netto: 1 kg
Opakowanie: 350 g; dostępny także luzem
Cena:
Schab w porcjach: ok. 39,90 zł/ kg
Schab luzem: ok. 37,00 – 39,00 zł/kg
Kiełbasa krakowska
Opakowanie: 280 g - w sprzedaży samoobsługowej (8,99 – 9,99 zł/ szt.)
Dostępna także w ladzie tradycyjnej
Cena: od 34,00 – 39,00 zł/ kg
Nadesłał:
flypr
|
Komentarze (0)