Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Jak działa wirówka do osocza bogatopłytkowego?

Zabiegi odmładzające to dla wielu klientów salonów urody szansa na poprawienie stanu skóry i przywrócenie jej dawnej gładkości i jędrności.

Rozwój technologii w branży kosmetologicznej pozwolił na włączenie w procesy zabiegowe użytecznej aparatury, która współcześnie obecna jest niemal w każdym gabinecie kosmetycznym. Przykładem takich urządzeń są wirówki do osocza bogatopłytkowego. Na czym polega ich działanie oraz jak się je wykorzystuje?

Na czym polega działanie wirówki do osocza bogatopłytkowego?

Zadaniem tych urządzeń jest oddzielenie wchodzących w skład krwi leukocytów, erytrocytów oraz osocza. Od pacjenta pobiera się próbkę krwi, która umieszczana jest w probówce. Służące do tego celu fiolki często różnią się konstrukcją od swoich zwykłych odpowiedników i zawierają różnego rodzaju profilowania czy kanaliki, pozwalające na jeszcze bardziej efektywne odseparowanie osocza. Szczególnie ważne dla efektów wirowania są takie czynniki jak prędkość oraz kąt nachylenia probówki. Optymalna szybkość obrotów nie tylko sprawi, że poszczególne składniki zostaną poprawnie oddzielone, lecz także zapobiegnie uszkadzaniu się płytek krwi w procesie wirowania. Uzyskany wskutek użycia maszyny preparat nadaje się do zastosowania w zabiegu osocza bogatopłytkowego. Pobiera się z niego poszczególne składniki w odpowiednim stężeniu, którymi następnie ostrzykuje się skórę pacjenta. Aktywne płytki krwi zachowują swoją skuteczność przez około 20 minut – zabieg należy więc przeprowadzić możliwie jak najszybciej.

Jak wykorzystuje się wirówki do osocza bogatopłytkowego?

Nowoczesna aparatura kosmetologiczna to nie tylko gwarancja doskonałych efektów zabiegów, lecz także prostej i bezpiecznej pracy z maszyną. Producenci wirówek do osocza bogatopłytkowego zaopatrują swoje sprzęty w nowoczesne moduły, pozwalające na zwiększenie zakresu kontroli nad pracą urządzenia. Systemy takie jak czytelne wyświetlacze, skala regulacji prędkości obrotów oraz czasomierz ułatwiają uzyskanie preparatu dostosowanego do potrzeb klientów. Dostępne na rynku modele różnią się między sobą specyfikacją techniczną, dzięki czemu łatwiejsze staje się znalezienie wirówki o cechach pozwalających na zastosowanie jej w pożądanym przez nas celu. Z urządzeń tych korzystają w końcu nie tylko gabinety medycyny estetycznej czy salony urody. Znajdziemy je także w laboratoriach biochemicznych i różnego rodzaju placówkach medycznych.

Wirówka do osocza bogatopłytkowego – na jakie cechy urządzenia zwrócić uwagę?

Przed zakupem sprzętu warto zapoznać się z cechami oraz funkcjami, w jakie została wyposażona dana wirówka do osocza bogatopłytkowego. Szczególną uwagę warto zwrócić na moc i rodzaj silnika, oraz zakres regulacji liczby obrotów na minutę. Jeśli zależy nam na urządzeniu nadającym się do bezproblemowego transportu, dobrze zaopatrzyć się w wirówkę o niewielkich wymiarach i wadze. By mieć pewność, że zaopatrujemy się w sprzęt najwyższej jakości, warto wybrać produkt z oferty wiarygodnego producenta. Szeroki wybór profesjonalnych wirówek znajdziemy na stronie https://cosmed24.pl/medycyna-estetyczna/wirowki-do-osocza/.

slawek