Firma » Biznes

Jak i z jakim skutkiem zmieniają się polskie firmy IT?

Najwięcej, aż 40%, podjęło proces restrukturyzacji. Z najnowszego raportu z Ogólnopolskiego Badania Zarządzania Zmianą wynika, że polskie firmy z branży IT często wdrażają zmiany. Jednak tylko co trzecia w pełni osiąga zakładane cele.

Polskie firmy z branży IT są elastyczne i mają doświadczenie w sprawnym wprowadzaniu zmian produktowych oraz związanych z reakcją na potrzeby klientów. Natomiast gorzej radzą sobie ze zmianami wewnętrznymi. Takie są wnioski z raportu z Ogólnopolskiego Badania Zarządzania Zmianą, największej tego typu analizy w Polsce.

Poza restrukturyzacją, w tej branży najczęściej wdrażane były zmiany dotyczące strategii, redukcji kosztów, reinżynieringu lub przeprojektowania procesów. Firmy przykładają przy tym największą wagę do elementów związanych z procedurami i technologią. Decyduje o tym specyfika branży, ale również fakt, że to w większości ciągle bardzo młode organizacje – mówi Jarosław Rubin, założyciel Szkoły Zarządzania Zmianą, konsultant procesów zmian w firmach.
Co najczęściej szwankuje przy wdrażaniu zmian? Podobnie jak w przypadku wszystkich polskich firm, również te z branży IT mają kłopoty z wewnętrzną dwustronną komunikacją, która jest kluczowym elementem w efektywnym przeprowadzaniu tego typu procesów.
Ciekawe jest to, że firmy IT korzystają z większej liczby nowoczesnych kanałów niż inne branże, czego można się spodziewać, ale nie zawsze przekłada się to na skuteczność komunikacji. Okazuje się, że automatyzacja informacji pozwala lepiej kontrolować procesy, ale wiele problemów może rozwiązać tylko bezpośrednia rozmowa – komentuje Jarosław Rubin.

CZytaj całość artykułu tutaj: http://itbook.pl/wiadomosci/1033-jak-i-z-jakim-skutkiem-zmieniaj%C4%85-si%C4%99-polskie-firmy-it.html

openmediagroup