Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało
Jak stosować sól himalajską
Lekarze i dietetycy na każdym kroku przestrzegają przed nadmiernym spożywaniem soli, gdyż może to prowadzić do wielu chorób, zwłaszcza nadciśnienia i chorób serca.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Warto jednak wiedzieć, iż na rynku mamy obecnie duży wybór różnych rodzajów soli. Która z nich jest najlepsza?
Sól morska
Uważana jest za najcenniejszą, gdyż zawiera bardzo dużo cennych dla zdrowia minerałów. Przede wszystkim jest doskonałym źródłem jodu niezbędnego do prawidłowej pracy tarczycy.
Sól himalajska
Od dobrych kilku lat można ją nabyć w sklepach ze zdrową żywnością, a obecnie również w zwykłych marketach. Sól himalajska jest prawdziwą skarbnicą minerałów. Sól himalajska zasługuje na szczególną uwagę, gdyż posiada szereg prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim odpowiada za prawidłową gospodarkę wodną w naszym organizmie, zapobiega powstawaniu skurczy mięśni, wpływa na regulowanie ciśnienia krwi, oczyszcza organizm z toksyn oraz poprawia ogólną odporność organizmu. Oczywiście właściwości soli himalajskiej jest dużo więcej, warto poczytać o tym w artykule: Sól himalajska właściwości
Jak spożywać sól
Dzienna dawka soli nie powinna przekraczać jednej płaskiej łyżeczki - tak zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Warto jednak pamiętać o tym, iż bardzo dużo soli ukrytej jest w niemal każdym produkcie spożywczym. Im więcej spożywamy produktów przetworzonych, tym mniej soli powinniśmy stosować.
Można ją przecież zastąpić ziołami, które nie tylko urozmaicą nasze potrawy, ale również mają korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Autor: Poradnik domowy
Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Nadesłał:
easylife
|
Komentarze (0)