Firma » Praca

Jak stworzyć dobre CV, aby zostać zatrudnionym?

Szukasz pracy i potrzebujesz CV? Stworzenie oryginalnego i profesjonalnego CV to nie lada wyzwanie, które wymaga czasu i uwagi. Istnieją także pewne zasady - warto je poznać i wdrożyć. Jak zwiększyć swoje szanse na zatrudnienie dzięki wyróżniającemu CV? Zobacz najlepsze praktyki.

Zastanawiasz się jak napisać CV? Skuteczne CV przyciąga uwagę i pokazuje Twoją kandydaturę jako najlepszą z możliwych. W wyścigu o posadę musisz użyć naprawdę solidnych argumentów.

Na co zwracają uwagę pracodawcy?

CV szyte na miarę

Aby Twoje CV zwróciło uwagę pracodawcy musi być ono stworzone pod konkretną ofertę pracy. Hurtowe wysyłanie uniwersalnego CV zazwyczaj się nie sprawdza. Dlaczego? Obecnie coraz więcej rekrutacji przeprowadzanych jest online z wykorzystaniem aplikacji. Te specjalistyczne programy sprawdzają CV pod kątem zawartości słów kluczowych.

Czytelność i bezbłędność

CV to Twoja wizytówka. Masz jedynie 6 sekund, bo tyle statystycznie zajmuje rekruterowi przejrzenie CV, aby go zaintrygować i przekonać do siebie. Zwróć zatem uwagę na estetykę swojego CV. Profesjonalne CV powinno być: przejrzyste,

• napisane jedną czcionką,
  • czytelne,
  • pozbawione błędów ortograficznych, stylistycznych i gramatycznych,
  • estetyczne - lepiej zrezygnować ze pstrokatych kolorów i postawić na bardziej stonowane barwy,
  • zwięzłe - zamiast długich opisów zastosuj wypunktowane, krótkie hasła.

Prezentacja doświadczenia zawodowego

Prezentując swoje doświadczenie zawodowe można przy okazji pokazać swoje umiejętności i mocne strony. Warto wpisać do tej sekcji zakres obowiązków oraz osiągnięcia.

Wykształcenie - studia, certyfikaty i kursy

Niektóre stanowiska wymagają odpowiedniego przygotowania poprzez np. ukończenie danego kierunku studiów. Warto również wypisać ukończone kursy i zdobyte certyfikaty, o ile są one odpowiedzią na zawarte w ofercie pracy potrzeby pracodawcy.

Podsumowanie zawodowe

Podsumowanie zawodowe to kilkuzdaniowy opis Twoich dotychczasowych osiągnięć, doświadczenia oraz celów zawodowych. Jego celem jest przekonanie pracodawcy, że jesteś idealnym kandydatem na proponowane przez niego stanowisko pracy.

slawek