Rozrywka » Hobby

Jak upiec bułki wrocławskie

Jak upiec bułki wrocławskie
Zobacz więcej zdjęć »
Ten przepis jest dla tych, którzy pamiętają z dzieciństwa smak prawdziwych, domowych bułek wrocławskich. To bułka pieczona w tradycyjnym stylu, z miękką skórką. Nadają się w zasadzie na każdą okazję. Kluczem do sukcesu są świeże drożdże.


Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Składniki (przepis na 2 bułki)


  • 600g. Dowolnej mąki pszennej

  • 150 ml mleka

  • 210 ml wody

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki cukru

  • 15 g drożdży

  • 30 ml oleju słonecznikowego



Najpierw kruszymy drożdże i posypujemy je 2 łyżeczkami cukru. W czasie, kiedy drożdże będą się roztapiać, podgrzewamy mleko (ma być ciepłe, nie gorące) i wrzucamy do niego drożdże. Odstawiamy na chwilę.


Bierzemy miskę, wsypujemy do niej mąkę i formujemy na środku dołek. Wlewamy do niego drożdże, pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ubijamy do momentu, aż uzyskamy miękką i niesklejoną konsystencję. Jeżeli robimy to rękoma zajmie to nam około 15 minut, jeśli używamy do teg miksera to 7-8 minut. Gdy uzyskamy odpowiednią konsystencję, ciasto wyciągamy na wcześniej posypany mąką blat formujemy kulę, którą z wierzchu smarujemy olejem i wkładamy do miski. Całość przykrywamy folią i czekamy około 1,5 godziny.


Następnie ciasto wyjmujemy, dzielimy na 2 równe części i formujemy z nich dwie podłużne bułki. Kładziemy je na blasze wcześniej wyścieloną papierem i przykrywamy ścierką. Czekamy do godziny, aż wyrosną. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 230oC.


Na dno wsypujemy kilka kostek lodu. Gdy już się roztopią, to bierzemy nóż (najlepiej bardzo ostry) i nacinamy wierzch bułek i delikatnie smarujemy je wodą. Pieczemy 10 minut i zniżamy temperaturę w piekarniku do 210oC i pieczemy następne 25 minut. Jeżeli zauważymy, że bułki rumienią się nieco za szybko, pomoże na to folia aluminiowa.


Gdy bułki się upieką, pozostaje już tylko posmarować je jeszcze raz wodą i wstawić je do wyłączonego, ale gorącego piekarnika na 2-3 minuty. Następnie studzimy i można jeść :). Bułki wychodzą przepyszne. Ani żadna piekarnia, ani restauracja we Wrocławiu nie podaje takich bułeczek.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

greger

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »