Technologie » Komputery

Jak wybrać właściwą chmurę?

Na rynku funkcjonuje wiele podmiotów oferujących usługi w modelu cloud computing, dlatego należy bardzo rozważnie podejść do wyboru dostawcy oprogramowania.

Kluczowym elementem przy wyborze chmury są przede wszystkim zabezpieczenia chroniące transmisję danych, aby podczas ich przepływu (do chmury, z chmury i wewnątrz chmury), nie były narażone na podsłuchanie, przechwycenie, czy wyciek. Warto sprawdzić, jak wyposażone jest miejsce składowania danych, jakie posiada zabezpieczenia oraz czy spełnienie określonych norm zostało potwierdzone przez odpowiednie państwowe jednostki certyfikujące.

Punktem wartym uwagi jest zakres odpowiedzialności zapisany w umowie. Warto zweryfikować, gdzie kończy się odpowiedzialność dostawcy, a zaczyna użytkownika. Wybierając miejsce, w którym będą składowane nasze cenne dane, powinniśmy kierować się także renomą usługodawcy. Warto sprawdzić ilu ma klientów, jakie są ich opinie i czy posiada referencje. Ważne jest również miejsce przechowywania danych, ponieważ determinuje ono system prawny, który chroni lub nakłada na usługodawców dodatkowe obowiązki. Z tego względu powinno się ze szczególną uwagą analizować zapisy umów z zagranicznymi podmiotami, których systemy prawne nie są nam znane.

Czytaj całość artykułu tutaj: http://www.erp-view.pl/it_solutions/jak_wybrac_wlasciwa_chmure.html

openmediagroup