Firma » Biura

Jak zaplanować przestrzeń biurową?

Biuro to miejsce, które powinno łączyć w sobie wiele funkcji. Właściwe rozplanowanie nie tylko wpływa pozytywnie na jakość wykonywanej pracy, ale także na kontakty między pracownikami. Jak zatem zaplanować miejsce pracy?

Stanowisko pracy to wymagające i specyficzne miejsce, które wbrew pozorom wcale nie jest łatwo zaplanować. Od przestrzeni biurowej wymaga się przede wszystkim tego by była ona funkcjonalna i odpowiadała charakterystyce firmy. Przy aranżacji uwzględnia się wiele czynników m.in. rodzaj wykonywanej pracy, ilość pracowników, rozmiar pomieszczenia.

Najpopularniejsze koncepcje biurowe

Obecnie najpopularniejsze są dwie koncepcje aranżowania przestrzeni: pojedyncze biura oraz open space. W pierwszym przypadku pomieszczenia są małych rozmiarów i pracuje w nich nie więcej niż kilka osób, takie biuro sprzyja koncentracji. Problemem może być zbytnia izolacja, a także brak komfortu, jeśli w małych pomieszczeniu pracuje kilka osób. Open space to koncepcja powstała w latach 70-tych w Stanach Zjednoczonych i charakteryzuje się otwartą przestrzenią, w której znajdują się biurka lub boksy pracowników. Plusem takiego rozwiązania jest szybszy przepływ informacji, natomiast niewątpliwymi wadami open space jest hałas, poczucie ciągłej obserwacji i stres. Wybór koncepcji zależy od charakterystyki firmy, ale często jest ona determinowana warunkami obiektu – nowe budynki korporacyjne to głównie otwarta przestrzeń, w starszych obiektach dominują mniejsze pomieszczenia, w których pracuje maksymalnie kilka osób.

Aranżacja przestrzeni biurowej

Biuro powinno stwarzać optymalne warunki do pracy i jego aranżacja powinna być dostosowana do charakteru wykonywanej pracy. Przestrzeń biurowa powinna być wykończona elementami, które będą nie tylko wytrzymałe, ale również estetyczne. W dobrze zaplanowanym biurze pracownicy nie przeszkadzają sobie nawzajem, a każda osoba bez problemu ma dostęp do niezbędnych dokumentów czy przedmiotów. Nadal stosunkowo niewielu pracodawców docenia ergonomię. Lepsze dostosowanie stanowisk do pracy wpływa pozytywnie na zdrowie psychiczne i fizyczne pracowników, co przekłada się na efektywność pracy.

Najwięcej problemu pracodawcy mają z wyposażeniem przestrzeni – nie jest to łatwe zadanie, bo trendy cały czas się zmieniają, a pracownicy jak i klienci stają się coraz bardziej wymagający. Wyboru nie ułatwia także szeroka oferta mebli oraz dodatków w sprzedaży. Zakup mebli biurowych to temat na oddzielny artykuł, ale warto zaznaczyć, że powinny być one wykonane z wysokiej jakości elementów – firmy zajmujące się aranżacją wnętrz najczęściej wykorzystują w swoich projektach meble znanych i cenionych producentów np. Wuteh. Meble do biura powinny łączyć w sobie wytrzymałość, funkcjonalność oraz wysokie walory estetyczne – wyposażenie powinno nienagannie prezentować się przez kilka lat. Pracodawcy starają się podkreślać przestrzeń biurową także za pomocą dodatkowych elementów (np. fototapety, rzeźby), które mają nadać wnętrzu indywidualnego i niepowtarzalnego charakteru.

Aranżacja biura to nie tylko stanowiska pracy

W ostatnich latach przestrzeń biurowa przechodzi swoistą ewolucję, dzisiejsza przestrzeń różni się od tej sprzed kilku lat. Aranżacja biura to już nie tylko stanowiska pracy to miejsce coraz bardziej przyjazne pracownikom. Coraz więcej pracodawców stawia na niekonwencjonalne elementy, które mają pozytywnie wpływać na zdrowie psychiczne i fizyczne pracowników - nie od dziś wiadomo, że człowiek zadowolony i niezestresowany wykonuje swoją pracę bardziej efektywnie. We współczesnych biurach stawia się na spersonalizowane stanowiska, zielone kąciki czy kreatywne przestrzenie.

slawek