Gospodarka » Bezpieczeństwo

Jak zmieniać OFE? Ostrożnie

25 października mija termin, w którym możliwa jest zmiana OFE w roku 2009. Jest to zarazem najprawdopodobniej ostatni moment, aby móc skorzystać z pomocy przedstawicieli funduszy, jednak decyzji nie nalezy podejmowac pochopnie.

Czy? BYĆ MOŻE.

W każdym rzetelnym poradniku znajdziesz informację, że:

1. nie należy bać się zmiany
  2. należy ją jednak przeanalizować
  3. przede wszystkim patrząc na wyniki funduszy
  4. z co najmniej kilku rankingów KNF

Co to konkretniej oznacza? Jeśli fundusz, w którym jesteś, w kilku ostatnich zestawieniach nadzoru osiąga wyniki poniżej średniej, należy bardzo poważnie przemyśleć jego zmianę. Dodatkowym kryterium, na jakie warto patrzeć, jest tzw. globalna stopa zwrotu (czyli 10 letnie wyniki funduszu, od roku 1999).

Skąd wziąć dane

Jak będzie wyglądał najnowszy ranking KNF

OFE

Warta

+5.29

Jak? OSTROŻNIE.

Podstawa: nie należy się kierować tylko jednym zestawieniem. Ważna jest tendencja, i pozycja w stosunku do średniej. Wystarczy popatrzeć kolejne dwa (dowolne) zestawienia KNF co najmniej kilku części funduszy kierowanie się tylko nimi już przy kolejnych rankingach okazałoby się mylące.

NA PEWNO nie należy ślepo ufać jednemu źródłu informacji: czy to będzie znajomy, czy przedstawiciel, czy reklama, czy strona internetowa. Dane, które przekonały nas do zmiany, należy zapisać i zweryfikować zarówno ich istotność jak i prawdziwość (to bardzo ważne!).

Klienci największych OFE 30-09-2009, dane ZUS

ING

2 898 240

Aviva

2 898 121

PZU

2 092 524

AIG

1 105 097

ZDECYDOWANIE nie należy umowy podpisywać "od ręki". W najbliższym czasie występować będą dwa duże czynniki podwyższonego ryzyka- po pierwsze, planowany jest zakaz akwizycji (słuszności oceniać nie będziemy), po drugie dwa największe fundusze toczą "bój" o lidera rynku: wg danych na koniec września różni je zaledwie 120 klientów!
Co to oznacza? Mniejsze zaufanie do reklam, weryfikacja rzetelności danych podanych przez przedstawiciela to podstawa każdego wyboru, czy dotyczącego operatora telewizji, lokaty bankowej czy też funduszu emerytalnego. Jednak w najbliższym czasie osoby wybierające czy zmieniające OFE powinny być na to SZCZEGÓLNIE wyczulone, tym bardziej że w przypadku OFE "bezszkodowe" wycofanie się z umowy jest niemal niemożliwe.

UWAGA! Nie powinno to jednak spowodować, że całkowicie odrzucimy myśl o zmianie. Przede wszystkim zmiana słabego OFE na dobrze rokujący jest w naszym interesie, po drugie warto skorzystać z pomocy która jeszcze jest dostępna. Po prostu bądźmy uważni.

Kiedy? TERAZ.

Wspomniany planowany zakaz akwizycji (ma wejść od przyszłego roku) może mieć wiele skutków. Przede wszystkim OFE zaczną nas zasypywać reklamami telewizyjnymi, które, jak wielu z nas boleśnie się przekonało na przykładzie TFI (choć zapewne nie tylko), są bardzo trudne do rzetelnej weryfikacji, oraz uderzają w nasze słabe strony- najzwyczajniej dajemy się manipulować.
Poza tym jednak stracimy możliwość wsparcia ze strony doświadczonych przedstawicieli. Zmiana OFE bowiem nie jest sprawą łatwą- na skutek niezbyt dobrych procedur OFE mają możliwość opóźniania, a nieraz wręcz blokowania zmiany, z której niestety nazbyt często skwapliwie korzystają. Dla przeciętnego obywatela problemy, jakie będzie stwarzał obecny OFE, w 90% przypadków okazuje się nie do przejścia. Jeśli natomiast będziesz miał wsparcie osoby, której tak jak i Tobie zależy na powodzeniu transferu, oraz która ZNA metody, jakie są stosowane, sprawa pójdzie dużo szybciej i dużo łatwiej.

Najbliższa, ostatnia w tym roku "sesja" transferów między funduszami odbędzie się na koniec listopada, i będzie to ostatni termin w obecnym roku. Aby "załapać" się na ten termin, BEZWZGLĘDNIE trzeba podpisać umowę o zmianie OFE do 25go października.

WWW.MULTIOFE.PL - informacje i zapisy do OFE

multiOFE