Technologie » Komputery

Jednolity Plik Kontrolny w enova365 to STANDARD!

Dostawcy rozwiązań IT różnie podchodzą do zjawiska jakim jest JPK. Firma Soneta sp. z o.o., producent enova365, przygotuje aktualizację dla swoich klientów bezpłatnie.

Od dnia 1 lipca 2016 roku na dużych przedsiębiorstwach będzie spoczywał obowiązek przekazania organom kontroli skarbowej szczegółowych danych z ksiąg rachunkowych, z rejestrów vatowskich, z wyciągów bankowych, z faktur, a nawet z operacji w magazynie. Dane te trzeba będzie dostarczyć w standardzie określonym przez Ministerstwo Finansów, co będzie możliwe za pośrednictwem systemów informatycznych.

Warto pamiętać, że obowiązek dostosowania się do nowej ustawy ciąży na podatniku, a co za tym idzie powinien on dysponować oprogramowaniem umożliwiającym przekazywanie danych w pożądanym formacie. Może się to wiązać z dodatkowymi kosztami zakupu odpowiedniego oprogramowania, bądź modernizacją istniejącego, a także przeszkoleniem w zakresie działania nowych mechanizmów swoich pracowników. Dlatego też zmiana ta budzi wiele kontrowersji wśród przedsiębiorców, zwłaszcza,
że niektórzy producenci systemów informatycznych mówią nawet o rewolucyjnej zmianie w kodzie
i niekoniecznie mogą zdążyć na czas lub wręcz technicznie nie poradzić sobie z tematem JPK.<

Czytaj całość artykułu tutaj: http://www.erp-view.pl/wiadomosci/jednolity_plik_kontrolny_w_enova365_to_standard.html