Gospodarka » Żywność
Jego Zacność – Kurczak Zagrodowy z Podlasia na Święta
Zobacz więcej zdjęć » |
Z mniejszą zawartością tłuszczu, kruchy i rozpływający się w ustach jest doskonałym wyborem na świąteczny, rodzinny obiad.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
W Boże Narodzenie stoły uginają się od potraw. Ryby, makowce, uszka, kapusta z grzybami,pierniki, pieczenie- od ilości potraw, zapachów i kolorów może zakręcić się w głowie i ...brzuchu. Ile to razy po kolejnym świątecznym posiłku pojawiła się niestrawność, która odbierała radość rodzinnego ucztowania? Nie musi tak być.
Nowoczesna,świąteczna kuchnia to dania stworzone z myślą o współczesnym stylu życia. Nie dość, że lekkostrawne to jeszcze proste do przygotowania, a przy tym dające spektakularne efekty wizualne i smakowe. Stanowią idealne rozwiązanie dla zapracowanych mistrzyń kuchni. Podstawą jest drób na czele z niezrównanym Kurczakiem Zagrodowym z Podlasia, który swoje wyjątkowe walory smakowe i strukturę uzyskuje poprzez specjalny, ekstensywny chów i sposób karmienia. A przy tym zawiera mniej tłuszczu od zwykłego kurczaka,dzięki czemu idealnie sprawdzi się na świątecznych stołach.
Spośród mnogości wariacji kulinarnych nt. Zagrodowego każdy znajdzie coś dla siebie. Na świąteczny obiad doskonale sprawdzą się pieczone podudzia z Kurczaka Zagrodowegoz gruszkami, miodem i bakaliami, a królem kolacji mogą zostać pierożki faszerowane Kurczakiem Zagrodowymlub racuszki z Kurczaka Zagrodowego z papryką i borowikami. W te Święta będzie nie tylko pysznie ale i zdrowo.
PIECZONE PODUDZIA Z KURCZAKA ZAGRODOWEGO Z GRUSZKAMI, MIODEM I BAKALIAMI
Składniki dla 4 osób:
8 podudzi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
2 świeże gruszki pokrojone w cząstki
1 marchew pokrojona w słupki
½ selera pokrojonego w słupki
1 pietruszka pokrojona w słupki
2 łyżki orzechów nerkowca
garść ulubionych bakalii (daktyle, rodzynki, suszone i wędzone śliwki)
3 ząbki czosnku
3 łyżki miodu akacjowego
otarta skórka i sok z 1 cytryny
1 łyżka sosu Worcestershire
kilka listków świeżej szałwii (ew. gałązek świeżego tymianku)
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Podudzia z Kurczaka Zagrodowego przełożyć do miski razem z gruszkami, marchewką, selerem, pietruszką, orzechami, bakaliami i czosnkiem. Następnie dodać miód, skórkę i sok z cytryny, sos Worcestershire, szałwię i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Tak przygotowane mięso przełożyć wraz z dodatkami do 4 (wcześniej przygotowanych) torebek z papieru do pieczenia i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 1 godzinę. Zamarynowanego w ten sposób kurczaka można również upiec w foliowym worku do pieczenia.
Aromatycznego kurczaka podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, skropionego sosem powstałym w trakcie pieczenia, z opiekanymi ziemniakami.
PIEROŻKI FASZEROWANE KURCZAKIEM ZAGRODOWYM Z WARZYWAMI I SOSEM KURKOWYM
Składniki dla 4 osób:
150 g mąki
1 żółtko
1 łyżka oleju, szczypta soli, ciepła woda
2 uda z Kurczaka Zagrodowego bez skóry i kości
½ cebuli pokrojonej w kostkę
80 g świeżych, małych kurek
100 g obranej i pokrojonej w paseczki włoszczyzny
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 mały pęczek posiekanej świeżej kolendry
100 ml bulionu z Kurczaka Zagrodowego
oliwa z oliwek do smażenia
sól, gałka muszkatołowa, kardamon mielony do smaku
300 g świeżej dyni pokrojonej w kostkę
½ słodkiej cebuli pokrojonej w kostkę
2 łyżki oliwy do smażenia
2 łyżki masła
150 ml mleka kokosowego
sól, pieprz Cayenne, kmin rzymski, imbir mielony do smaku
Sposób przygotowania:
Przygotować farsz: oczyszczone i pokrojone w drobne paski mięso z Kurczaka Zagrodowego udusić z cebulą, kurkami i warzywami, w trakcie podlewając bulionem. Na końcu dodać posiekaną kolendrę, doprawić do smaku i wystudzić. Farsz zmielić w maszynce na grubych oczkach.
Przygotować ciasto: do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, aby osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Zagnieść i odstawić na chwilę. Po rozwałkowaniu wykroić z ciasta koła, używając szklanki. Następnie ułożyć na nich małe porcje farszu i zlepić brzegi. Gotowe pierogi gotować 5 minut we wrzącej i osolonej wodzie a następnie obsmażyć na patelni na złoty kolor. W rondelku, na oliwie połączonej z 1 łyżką masła obsmażyć dynię z cebulą. Następnie wlać mleko kokosowe i gotować aż dynia będzie miękka. Całość zmiksować blenderem, doprawić do smaku, przetrzeć przez sito i dodać pozostałe masło. Pierogi ułożyć na gorącym, kremowym purée i udekorować ulubionymi kiełkami.
RACUSZKI Z KURCZAKA ZAGRODOWEGO Z PAPRYKĄ, BOROWIKAMI, POMIDORAMI, BOCZKIEM I SOSEM ZIOŁOWYM
Składniki dla 4 osób:
3 piersi z Kurczaka Zagrodowego pokrojone w paski
2 łyżki oliwy z oliwek
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz do smaku
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
½ szklanki wody gazowanej (ew. proszku do pieczenia)
1 jajko
sól do smaku
80 g ugotowanych, pokrojonych w paski borowików
4 plastry wędzonego boczku pokrojonego w paski
½ cebuli pokrojonej w piórka
½ oczyszczonej, czerwonej papryki pokrojonej w paski
2 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów
1 mały pęczek posiekanej pietruszki
oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania:
Kurczaka zamarynować w oliwie, czosnku, tymianku, soli i pieprzu, a następnie odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe. Jeśli nie będzie wystarczająco gęste, dodać odrobinę mąki. Borowiki podsmażyć razem z boczkiem oraz cebulą i wystudzić.
Kurczaka wyjąć z marynaty i dodać do niego grzyby z boczkiem i cebulą, paprykę, pomidory suszone, posiekaną pietruszkę oraz taką ilość ciasta naleśnikowego, która połączy wszystkie składniki. Z tak przygotowanego ciasta smażyć racuszki, rumieniąc je z dwóch stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe podawać z pieczonymi ziemniakami oraz sosem ziołowym lub kwaśną śmietaną.
Więcej przepisów na Kurczaka Zagrodowego z Podlasia można znaleźć na stronie www.zagrodowy.pl. W specjalnej rubryce miłośnicy gotowania mogą również zamieścić własne przepisy i znaleźć najbliższy punkt sprzedaży.
Kurczak Zagrodowy z Podlasia dostępny jest w ofercie Grupy Drosed - Specjalisty od drobiu - w postaci całej tuszki w cenie ok. 11,99-12,99 zł/kg, jak i elementów z kurczaka - filet, noga, skrzydła, udo, podudzie - w cenie od ok. 13,50 zł/kg do ok. 23,99 zł/kg w zależności od rodzaju elementu.
Nadesłał:
JBcomm
|
Komentarze (0)