Zdrowie » Dziecko
Jogurt – przyjaciel w diecie dziecka
Zobacz więcej zdjęć » |
Jedną z najnowszych propozycji jest jogurt Piątuś z oferty OSM Piątnica - pierwszy na rynku jogurt typu greckiego stworzony z myślą o dzieciach. Prześwietlamy jaka jest jego wartość odżywcza i co ważniejsze, jak jego składniki mogą wpłynąć na prawidłowy rozwój i zdrowie najmłodszych.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Jogurt - ważny element diety malucha
Z definicji jogurt jest napojem mlecznym fermentowanym, otrzymywanym z pasteryzowanego mleka. Cechuje go wyższa wartość odżywcza w porównaniu z mlekiem. Sekret tkwi w technologii produkcji, która jeszcze przed procesem fermentacji mleka pozwala na jego wzbogacanie w składniki odżywcze.
W diecie dziecka jogurt możne pojawić się już w pierwszym roku życia. Jest polecany nawet od 11 miesiąca. Piątuś – nowość z OSM Piątnica - jest w tym celu idealny, bo stworzony właśnie z myślą o potrzebach dzieci. Jest całkowicie wolny od konserwantów, zagęstników, barwników, czy syropu glukozowo-fruktozowego, co tym samym czyni go bezpiecznym dla osób uczulonych na gluten. Występuje w trzech najpopularniejszych wśród dzieci smakach – waniliowym, bananowym i truskawkowym. Wersje owocowe zawierają przecier z owoców, który stanowi aż kilkanaście procent składu produktu, a wersja waniliowa - zmieloną laskę wanilii.
Białko – budulec, którego nie może zabraknąć
Piątuś zawiera wiele cennych składników odżywczych oraz mikro- i makroelementów. Jest m.in. bogatym źródłem białka - składnika niezbędnego w diecie każdego dziecka, gdyż odpowiada za prawidłowy rozwój każdej komórki organizmu. Białko, jako podstawowy budulec tkanek, zapewnia między innymi właściwą pracę mięśni oraz zdrowe kości. Wchodzi także w skład hormonów oraz komórek odpowiedzialnych za odporność organizmu. Warto zadbać o odpowiednią jego podaż także z innych powodów – m.in. ze względu na wpływ białka na lepszą koncentrację i szybszy rozwój intelektualny dziecka.
Opakowanie Piątusia może pokrywać nawet 15 - 30% dziennego zapotrzebowania organizmu przedszkolaków i uczniów szkoły podstawowej na białko. Co ważne, jest ono pochodzenia zwierzęcego, co znaczy, że jest pełnowartościowe i dostarcza młodemu organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów, m.in. lizyny, która ułatwia wchłanianie wapnia, pomaga w procesie zapamiętywania oraz odpowiada za zdrowy wygląd skóry i włosów. Jogurt dostarcza również tryptofanu – innego aminokwasu, który z kolei ma znaczenie dla dobrego nastroju dziecka, lepszego snu oraz apetytu.
Witaminy – składnik jogurtu nie do przecenienia
Jednak na białku plusy Piątusia się nie kończą. Warto także wspomnieć o tłuszczu i witaminach w nim rozpuszczalnych. Tłuszcz zawarty w jogurcie jest łatwo przyswajalny przez organizm. Ułatwia też wchłanianie witamin, które się w nim znajdują, czyli: witaminy A, D i E. Pierwsza z nich – witamina A, jest swego rodzaju ochroną dla oka. Ułatwia proces widzenia oraz zapewnia prawidłową pracę narządu wzroku. Wspiera też układ odpornościowy oraz odpowiada za piękny wygląd włosów i paznokci. Witamina D natomiast ma za zadanie optymalne przeprowadzenie procesów formowania kości. Ponadto zwiększa wchłanianie wapnia, co procentuje wyższą masą kostną u dzieci. Witamina E to kolejny składnik, który usprawnia pracę mózgu, poprawia pamięć oraz procesy myślowe. Zwiększa także wchłanianie witaminy K, zapewniając tym samym właściwą pracę układu krążenia.
Skoro mowa o witaminach, to jogurt, oprócz tych rozpuszczalnych w tłuszczach, zawiera także inne – równie ważne dla młodego organizmu, czyli witaminy z grupy B. Pierwsza z nich - witamina B6 - wpływa na poprawę pracy mózgu i lepszy nastrój. Inne witaminy z tej grupy - B12, B1 oraz kwas foliowy - zapewniają natomiast sprawną pracę całego układu nerwowego, uczestnicząc w wielu procesach metabolicznych zachodzących w organizmie. Dodatkowo odpowiadają za właściwy poziom czerwonych krwinek we krwi, chroniąc tym samym młody organizm przed anemią oraz umożliwiając właściwy rozwój układu kostnego dziecka.
Wapń oraz żywe kultury bakterii – na zdrowie
Poruszając temat zdrowych, mocnych kości, należy powiedzieć o wapniu, który również występuje w jogurcie. Już jeden kubeczek jogurtu Piątuś pokrywa 10% zapotrzebowania na wspomniany składnik u dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Roli wapnia w codziennej diecie nie da się przecenić. Jego niedobory skutkują nie tylko krzywicą, ale również problemami z układem nerwowym czy krwionośnym oraz mogą przyczyniać się do rozwoju otyłości w późniejszym wieku.
Piątuś, jako napój mleczny fermentowany może mieć korzystny wpływ na układ pokarmowy. Zawarte w nim żywe kultury bakterii hamują rozwój szkodliwych drobnoustrojów oraz pobudzają pracę jelit, zapobiegając tym samym kłopotom z trawieniem.
Piątuś jest więc doskonałym rozwiązaniem na II śniadanie dla naszej pociechy, będąc jednocześnie zdrowszą alternatywą słodyczy - wszechobecnych cukierków, wafelków czy batoników.Z dodatkiem pełnoziarnistych płatków zyskuje dodatkowo miano pełnowartościowego posiłku, który nie tylko dostarcza dziecku niezbędnego białka, ale również i energii w każdym dniu pełnym nowych wrażeń i wyzwań.
Magdalena Czyrynda-Koleda
Specjalista ds. żywienia człowieka, dietetyk
Dietosfera – Poradnia Dietetyczna
www.dietosfera.pl
Nadesłał:
JBcomm
|
Komentarze (0)