Firma » Biznes

Jubileusz Euler Hermes w Polsce

Grupa Euler Hermes obchodzi 15-lecie działalności w Polsce. W tym czasie ponad 10 tysięcy firm zyskało ochronę swoich należności, a wartość zleceń powierzonych do windykacji przekroczyła 10 mld zł.

W 1998 roku Euler Hermes, we współpracy z Allianz, jako jedna z pierwszych międzynarodowych instytucji finansowych, zaoferował rozwiązania ubezpieczeniowe, dopasowane do specyfiki i indywidualnych potrzeb firm prowadzących sprzedaż z odroczonym terminem płatności. W ciągu piętnastu lat działalności Euler Hermes ubezpieczył ponad 10 tys. firm z łącznym obrotem 1 bln zł, a wartość wypłaconych odszkodowań przekroczyła 1 mld 128 mln zł.
- Dynamika wzrostu Euler Hermes zawsze była większa od średniej rynkowej. Pozycja lidera rynku ubezpieczeń należności zobowiązuje nas do ciągłego rozwoju, dlatego nie spoczywamy na laurach. Wyprzedzamy trendy rynkowe, wdrażając innowacyjne rozwiązania, dzięki którym nasi klienci zawsze będą mieć najlepszy serwis. Ważnym elementem naszej strategii jest także dotarcie do firm, które jeszcze nie korzystają z ubezpieczenia należności – mówi Rafał Hiszpański, prezes zarządu Towarzystwa Ubezpieczeń Euler Hermes i spółki Euler Hermes Services Polska.
Euler Hermes dotychczasową pozycję rynkową i biznesową budował w oparciu o rozwój organiczny i własną sieć sprzedaży. Budując przewagę konkurencyjną Euler Hermes zdywersyfikował strukturę sprzedaży i rozwija współpracę z brokerami i agentami. W planach jest także współpraca z bankami i tworzenie rynku bancassurance dla sektora B2B. Efekty tych działań są bardzo dobre – o ponad 30 proc. w ciągu ostatniego roku wzrósł udział kanału brokerskiego w przypisie składki.
Ubezpieczenie należności oferowane przez Euler Hermes jest dobierane indywidualnie do wielkości firmy, branży oraz specyfiki jej działania. Euler Hermes oferuje kilka rozwiązań. Flagowym produktem jest ubezpieczenie „All Inclusive”, dedykowane przede wszystkim dla firm z sektora MŚP, które stanowią około 70 proc. portfela. Dla dużych przedsiębiorstw zostało opracowane Ubezpieczenie Ryzyka Kredytu Kupieckiego z Opcją Windykacji. Polisa CAP, zapewnia dodatkową ochronę ubezpieczeniową w przypadku, gdy wniosek klienta o limit kredytowy był wcześniej odrzucony lub został przyznany tylko częściowo. Międzynarodowe korporacje mają do dyspozycji program Euler Hermes World Agency, który umożliwia dostęp do globalnych rozwiązań oferowanych przez grupę Euler Hermes w ponad 50 krajach.
Towarzystwo Ubezpieczeń Euler Hermes jest także kluczowym wystawcą gwarancji ubezpieczeniowych. A od pięciu lat w ofercie ma również unikatowe ubezpieczenie ryzyka sprzeniewierzenia, chroniące przed nieuczciwością pracownika.
Euler Hermes było pierwszą w Polsce instytucją, która wprowadziła windykację należności jako stały element ubezpieczenia. Ten model biznesowy został, także przy wsparciu polskich managerów, wdrożony w zagranicznych spółkach grupy. Euler Hermes Collections jest obecnie największą firmą windykacji biznesowej w Polsce. Spółka obsłużyła dotychczas 300 tys. zleceń na łączną kwotę 10 mld zł.
- Euler Hermes to nie tylko ubezpieczenie należności, od którego rozpoczęliśmy działalność w Polsce, ale kompleksowa obsługa firm, obejmująca także windykację, analizy branżowe, raporty kredytowe, czy też obsługę prawną. Od początku naszej działalności oferujemy klientom obsługę opartą o niezbędny potencjał finansowy i międzynarodowe standardy grupy Euler Hermes. Należąc do Allianz, jednej z największych instytucji finansowych na świecie, i mogąc się pochwalić ratingiem Standard & Poor's AA-, gwarantujemy bezpieczeństwo i efektywność podejmowanych działań – stwierdza Maciej Harczuk, prezes zarządu Euler Hermes Collections.
Grupa Euler Hermes posiada największą bazę danych oraz wiedzę o podmiotach, branżach oraz trendach gospodarczych. Dotychczas zostało opracowanych ponad 7 mln raportów kredytowych o kondycji firm.
Dzięki obecności w strukturach grupy o międzynarodowym zasięgu, polscy przedsiębiorcy otrzymują wsparcie wszędzie tam, gdzie prowadzą interesy – również poza granicami naszego kraju. Grupa Euler Hermes, jako jedna z pierwszych wprowadziła także zarządzanie ryzykiem finansowym przez Internet, za pośrednictwem systemów informatycznych, w tym Program Syntesys.
Bilans osiągnięć Euler Hermes na przestrzeni piętnastu lat wypada bardzo dobrze, zarówno pod względem efektywności biznesu, jak i pozycji rynkowej:
10 tys. ubezpieczonych klientów
1 bln zł ubezpieczonego obrotu
1 mld 128 mln zł wypłaconych odszkodowań
1 mln 260 tys. nadanych limitów kredytowych
300 tys. zleceń windykacyjnych
10 mld zł wartość zleceń windykacyjnych
7 mln 626 tys. opracowanych raportów kredytowych
Grupa Euler Hermes działalność w Polsce prowadzi za pośrednictwem: Towarzystwa Ubezpieczeń Euler Hermes, które specjalizuje się w ubezpieczeniach należności handlowych, gwarancjach ubezpieczeniowych oraz ubezpieczeniu ryzyka sprzeniewierzenia, Euler Hermes Collections, spółki oferującej windykację polubowną, analizy branżowe, raporty handlowe, monitoring należności oraz pośrednictwo w obrocie wierzytelnościami, Euler Hermes Services Polska, które zapewnia pełną obsługę serwisową dla klientów Towarzystwa Ubezpieczeń Euler Hermes oraz Euler Hermes, Mierzejewska - Kancelaria Prawna, której specjalnością jest dochodzenie należności na drodze sądowej oraz szeroko rozumiane doradztwo prawne w działalności gospodarczej.
Spółki Euler Hermes zatrudniają ponad 400 specjalistów i ekspertów w warszawskiej centrali i pięciu biurach regionalnych.

Kontakt dla mediów:

Artur Niewrzędowski
TALKING HEADS PR
tel. 509-433-874
e-mail: artur.niewrzedowski@thpr.pl

*******

Euler Hermes jest liderem na rynku ubezpieczeń należności handlowych oraz jednym z liderów w zakresie gwarancji ubezpieczeniowych i windykacji należności. Euler Hermes zatrudnia ponad
6 000 pracowników w ponad 50 krajach, oferując kompleksowe usługi w zakresie zarządzania należnościami. Skonsolidowany obrót grupy Euler Hermes w 2012 roku wyniósł 2,4 miliarda euro. Euler Hermes rozwinął międzynarodową sieć nadzoru, która umożliwia analizę stabilności finansowej ponad 40 milionów przedsiębiorstw na całym świecie. Na koniec grudnia 2012 Grupa Euler Hermes na całym świecie obejmowała ochroną ubezpieczeniową transakcje handlowe na kwotę 770 mld euro.
***
Euler Hermes, członek grupy Allianz, jest notowany na giełdzie Euronext w Paryżu i otrzymał rating AA- od agencji Standard & Poor’s. W celu uzyskania dalszych informacji zapraszamy do odwiedzenia strony internetowej www.eulerhermes.com oraz śledzenia Twittera @eulerhermes

an@thpr.pl