Firma » Tax

Już niedługo składki ZUS dla przedsiębiorców wzrosną o 5,1 proc.!

Już niedługo składki ZUS dla przedsiębiorców wzrosną o 5,1 proc.!

Podstawowe składki dla przedsiębiorców prowadzących działalność gospodarczą w roku 2018 zwiększą się do 1232,18 zł miesięcznie. Co w konsekwencji spowoduje, że składki wzrosną o 5,1 proc. rok do roku. Większe składki czekać będą osoby które prowadzą swoją działalność przez mniej niż 2 lata, takie osoby spodziewać się mogą wzrostu 6,6 proc.

Dokładne informacje na temat zmian w wysokości składek ZUS stała się jawna po opublikowaniu przez Główny Urząd Statystyczny danych nt. przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w IV kwartale 2017 r.

Podsumowując standardowe składki wzrosną w tym roku z kwoty 1172,56 zł do 1232,18 zł miesięcznie. W 2018 roku większe będą również składki preferencyjne (tzw. mały ZUS) - w tym wypadku kwota zwiększy się z 487,90 zł do 520,09 zł miesięcznie. Analogicznie składki wzrosną o 5,1 i 6,6 proc. W roku 2017 dynamika wzrostu była nieco niższa (4,6 i 4,9 proc.)

Wszystkie składki za 2018 r. będą rozliczane już w nowym systemie ZUS-u, w którym podatnicy regulują swoje zobowiązania poprzez przelew na indywidualny rachunek składkowy.

Link do artykułu: http://outsourcing-kip.pl/wiadomosci/juz-niedlugo-skladki-zus-dla-przedsiebiorcow-wzrosna-o-5-1-proc

Outsourcing kadry i płace