Dom » Ogrody

Karminowy ogród jesienną porą

Delikatne promienie słońca rozświetlające subtelnie drzewa oblane purpurą, czerwienią i żółcią to malowniczy krajobraz ciepłych, jesiennych dni. Ta nostalgiczna pora zachęca do wizyt w ogrodzie i długich spacerów wśród ścieżek pokrytych kolorowymi liśćmi.

Efekt ten wzmocnią alejki wybrukowane kostkami Polbruk Carmino. Pomalowane barwami jesieni wspaniale wkomponują się w stworzony pędzlem natury pejzaż i nawet w deszczowe dni roztoczą wokół promienną aurę.

Ogród w jesiennej szacie

Jesień to pora roku o dwóch zupełnie różnych obliczach, to połączenie letnich wspomnień i nadchodzącej zimy. Nie zawsze musi więc oznaczać za oknem ponury, deszczowy krajobraz spowity w mglistych szarościach. Oczarowuje również ferią barw, bogatą w ciepłe odcienie złota, czerwieni i brązów, które łagodnie oświetlone jesiennymi promieniami słońca zachęcają, by zaopatrzeni w ciepły koc i filiżankę kawy pozwolić sobie na ostatnie chwile relaksu w ogrodzie. Urok tych momentów wzbogacić można odpowiednią aranżacją przestrzeni w postaci krętych ścieżek, wijących się wśród roślin pokrytych kolorowymi liśćmi. Kostki brukowe z kolekcji Polbruk Carmino bez trudu wkomponują się w ten malowniczy pejzaż. Trapezowe elementy dostępne w pięciu różnych wymiarach (7,3/5,3x9,1; 8,3/6,3x9,1; 93,/7,3x9,1; 10,3/8,3x9,1; 11,3/9,3x9,1 cm) oraz w ciepłych jednobarwnych tonacjach kolorystycznych, od szarego,  grafitu, żółtego, pomarańczy, czerwieni i brązu, do melanży w dwóch odmianach: łagodnej mieszance  bieli i piaskowych beży (latte) oraz ognistej czerwieni z dodatkiem żółci i czerni (indiana). Szeroki wachlarz barw sprawia, że każda z kostek ma swój niepowtarzalny wygląd, dzięki czemu daje to nieograniczone możliwości aranżowania, zarówno małych, jak i dużych przestrzeni. Możemy tworzyć kompozycje złożone z jednej wersji kolorystycznej lub też połączyć dwa odcienie, łagodząc intensywne barwy odrobiną latte. Dodatkowo, ich trapezowy kształt pozwala na budowanie łuków oraz kół, dlatego też nawierzchnię można również wzbogacić ciekawymi wzorami, a zamiast prostych ścieżek pokusić się o zbudowanie płynnie falujących traktów. Polbruk Carmino to propozycja idealna, by rozwiać jesienną chandrę, wydobyć urok polskiej, złotej jesieni i sprawić, by nasz ogród stanowił barwny obraz przez cały rok.

Jesienne porządki

Ogród może stać się naszą prywatną oazą, miejscem, w którym można się wyciszyć i zrelaksować po ciężkim dniu. Jednak tylko właściwie zaaranżowany i zadbany będzie stanowił gwarancję wizualnych doznań. Jednym z niezbędnych elementów jest równa i czysta nawierzchnia, odpowiednio dopasowana do stylizacji całej posesji. Kostka brukowa Polbruk Carmino, dzięki parametrom technicznym oraz zróżnicowanej kolorystyce i formie z pewnością sprawdzi się w tej roli. Elementy dostępne są w dwóch wersjach – o standardowej, gładkiej powierzchni oraz z lekko zaokrąglonymi brzegami, celowo poddanymi zabiegom postarzania. Dzięki temu z łatwością dopasujemy kompozycję nawierzchni do stylu budynku i ogrodu, zarówno klasycznego, retro, na nowoczesnym kończąc. Co więcej, kostki mają grubość 6 cm, będą więc odpowiednie do miejsc przeznaczonych dla ruchu pieszego, jak i samochodowego, co pozwoli utrzymać spójną aranżację na całej posesji, bez obaw o zniszczenia wywołane codziennym użytkowaniem.  By służyły nam przez długi czas dobrze jest również w czasie jesiennych porządków w ogrodzie zadbać o ścieżki i podjazdy, które należy zabezpieczyć przed nadejściem zimy. Trzeba więc uprzątnąć kolorowe liście z alejek, a wyczyszczoną kostkę zaimpregnować specjalnym preparatem. W ten sposób nawet po długich, mroźnych miesiącach powita nas barwna i estetyczna ścieżka.

Malownicza, złota jesień uwieczniona przez wielu artystów na fotografiach i obrazach, stała się również bodźcem do stworzenia kolekcji kostek brukowych Polbruk Carmino. Elementy inspirowane kolorystyką tej pory roku sprawią, że nasz ogród będzie przypominał barwny pejzaż.

Polbruk Carmino:
Wymiary: 7,3/5,3x9,1; 8,3/6,3x9,1; 93,/7,3x9,1; 10,3/8,3x9,1; 11,3/9,3x9,1 cm
Grubość: 6 cm
Cena detaliczna brutto: od 52,89 zł do 67,65 zł (wersja gładka), 83,64 zł (wersja postarzana)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Firma Polbruk S.A. to ogólnopolski producent kostki brukowej oraz wyrobów drogowych, działający na rynku od 20 lat (początkowo B-Complex, potem Polbet B-Complex, przejmując po kolei zakłady od firm: Polbet, Jadar, Faelbud). Od 1998 roku jest częścią irlandzkiego koncernu budowlanego  CRH plc – jednego z największych dystrybutorów materiałów budowlanych na świecie. Spółka obecnie oferuje ponad 150 produktów : od klasycznych, prostych wzorów i kształtów po wyszukane, niezwykle ozdobne formy. Produkty Polbruk sprzedawane są klientom indywidualnym w ponad 800 hurtowniach i składach budowlanych na terenie całego kraju. Ponadto firma dystrybuuje swoje wyroby poprzez sieci handlowe: PSB, Saint Gobain, Nomi czy Leroy Merlin.

Polbruk S.A.
Ul. Nowy Świat 16 c