Technologie » Komputery

Kaspersky Anti-Virus 2010 otrzymuje najwyższe wyróżnienie od AV-Comparatives

Kaspersky Lab informuje, że oprogramowanie Kaspersky Anti-Virus 2010 otrzymało najwyższe wyróżnienie przyznane na podstawie wyników analizy renomowanego austriackiego laboratorium testowego AV-Comparatives.

W lutym 2010 roku AV-Comparatives przeprowadził test porównawczy w celu oceny jakości wykrywania szkodliwego oprogramowania na żądanie przez dwadzieścia najpopularniejszych rozwiązań antywirusowych.

Bazy sygnatur szkodliwego oprogramowania każdego produktu uaktualniono 10 lutego 2010 roku, natomiast próbki szkodliwego oprogramowania wykorzystane podczas testu zostały zebrane przed tą datą i obejmowały 1,2 miliona najbardziej rozpowszechnionych szkodników. We wszystkich testowanych produktach ustawiono maksymalny poziom wykrywania heurystycznego.

Kaspersky Anti-Virus 2010 otrzymał ocenę Advanced+, wykazując wysoki poziom wykrywania przy pomijalnej liczbie fałszywych trafień. Warto dodać, że produkt firmy Kaspersky Lab wykrył również praktycznie każdego makrowirusa i robaka.

Certyfikacja Advanced+ potwierdza, że Kaspersky Anti-Virus 2010 potrafi zapewnić najwyższy poziom wykrywania szeroko rozpowszechnionego szkodliwego oprogramowania, częściowo dzięki efektywności analizy heurystycznej.

Pełna wersja najnowszego testu wykrywania na żądanie jest dostępna na oficjalnej stronie laboratorium AV-Comparatives:http://www.av-comparatives.org

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.