Technologie » Komputery

Kaspersky Internet Security uzyskuje doskonałe wyniki w niezależnym teście AV-Test.org

Kaspersky Lab informuje, że Kaspersky Internet Security został uznany za jeden z najskuteczniejszych programów bezpieczeństwa w niezależnym teście AV-Test.org. Po raz pierwszy w teście prestiżowego niemieckiego centrum badawczego wziął również udział Kaspersky Internet Security 2012.

Na łączne noty dla drugiego kwartału 2011 roku składają się trzy zestawy wyników uzyskanych w miesięcznych testach. W kwietniu, maju i czerwcu 22 produkty przeszły wnikliwą analizę, m.in. test "real-world" (obejmujący zagrożenia, na które narażony jest każdy komputer podłączony do Internetu), test dynamiczny (odzwierciedlający codzienną pracę użytkowników komputerów) oraz test usuwania szkodliwego oprogramowania. Ostateczny wynik obejmuje również ocenę wykorzystywania zasobów systemowych przez produkty oraz liczbę fałszywych trafień. Z 22 przetestowanych produktów tylko 15 otrzymało wystarczającą liczbę punktów do uzyskania certyfikatu, a Kaspersky Internet Security osiągnął jeden z najwyższych wyników - 16 punktów na 18 możliwych.

Imponujące są wyniki uzyskane przez Kaspersky Internet Security 2012: produkt ten wykazał 100% wykrywalność zarówno w teście real-world, jak i teście dynamicznym (średni wynik w branży wynosi odpowiednio 81% i 65%). Rozwiązanie wykryło również wszystkie 10 224 próbki szkodliwego oprogramowania użytego w teście. Podczas skanowania około 700 000 próbek niezainfekowanych plików Kaspersky Internet Security 2012 odnotował tylko jedno fałszywe trafienie. W teście neutralizowania szkodliwych programów Kaspersky Internet Security 2011 usunął 83% celowo ukrytego aktywnego szkodliwego oprogramowania - dla porównania średnia w branży wynosi 44%.

Nikita Szwecow, dyrektor ds. badań szkodliwego oprogramowania z Kaspersky Lab, powiedział: "Jesteśmy bardzo zadowoleni z wyników kwartalnego niezależnego testu, które nie tylko potwierdzają skuteczność Kaspersky Internet Security w różnych sytuacjach, ale również wykazują stabilność ochrony. Wysoki wynik uzyskany przez produkt świadczy o tym, że jesteśmy na właściwej drodze, stosując technologie, które zapewniają optymalną skuteczność wykrywania i usuwania szkodliwego oprogramowania".

Szczegółowe informacje dotyczące wyników uzyskanych przez Kaspersky Internet Security w teście AV-Test.org w drugim kwartale 2011 są dostępne na stronie: http://www.av-test.org/reports/2011q2/avtest_report_kaspersky_112249.pdf.

Kaspersky Internet Security 2012 trafi do sprzedaży w Polsce w drugiej połowie sierpnia 2011 r.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.