Technologie » Komputery

Kaspersky Lab jednym z najlepszych producentów rozwiązań antywirusowych 2009 roku

Kaspersky Lab informuje, że znalazł się wśród trzech najlepszych producentów rozwiązań antywirusowych 2009 roku według ekspertów z laboratorium AV-Comparatives.

Firma otrzymała srebrne wyróżnienie "Produkt roku 2009" za regularne uzyskiwanie przez cały rok wysokich współczynników w testach oceniających jakość ochrony oferowanej przez rozwiązania antywirusowe. Pełny raport podsumowujący za 2009 rok laboratorium AV-Comparatives można przeczytać na stronie AV-Comparatives.org.

Znane austriackie laboratorium AV-Comparatives regularnie przeprowadza testy popularnych produktów antywirusowych. Jak twierdzą eksperci z AV-Comparatives, testowane są tylko rozwiązania wykazujące wysoki poziom wykrywania. W ciągu roku laboratorium AV-Comparatives przeprowadza różne testy produktów antywirusowych, w których ocenia jakość wykrywania szkodliwego oprogramowania na żądanie, wydajność, poziom ochrony proaktywnej, poziom ochrony przed potencjalnie niechcianymi aplikacjami oraz usuwanie szkodliwego oprogramowania z zainfekowanego systemu. Warto zaznaczyć, że w tym roku AV-Comparatives zaczął przeprowadzać testy dynamiczne w środowisku rzeczywistym.

W 2009 roku różne wersje produktów firmy Kaspersky Lab konsekwentnie uzyskiwały wysokie wyniki w testach AV-Comparatives i regularnie otrzymywały najwyższą ocenę Advanced+. W sumie, w 2009 roku produkty naszej firmy uzyskały sześć certyfikatów Advanced+ i dwa certyfikaty Advanced. Eksperci z AV-Comparatives zwrócili uwagę na skuteczność, szeroką funkcjonalność, wydajność i łatwość użycia.

"Cieszymy się z wysokich wyróżnień, jakie AV-Comparatives przyznał naszym produktom i doceniamy to, że eksperci z tego prestiżowego laboratorium testowego coraz większą wagę przywiązują do jakości ochrony przed aktualnymi zagrożeniami w rzeczywistych warunkach, a nie przy użyciu nieaktualnej kolekcji szkodliwych programów" - powiedział Nikita Szwecow, dyrektor ds. badań szkodliwego oprogramowania z Kaspersky Lab.

Na podstawie wysokich wyników uzyskanych przez rozwiązania bezpieczeństwa firma Kaspersky Lab została uznana przez AV-Comparatives jako jeden z trzech najlepszych producentów w 2009 roku i uzyskała srebrne wyróżnienie "Produkt roku 2009".
Według AV-Comparatives, Kaspersky Lab "oferuje bardzo wysokie współczynniki proaktywnego wykrywania szkodliwego oprogramowania oraz dobre współczynniki wykrywania reaktywnego". Eksperci laboratorium testowego podkreślili również duże możliwości usuwania szkodliwego oprogramowania oraz przywracania systemu produktów firmy Kaspersky Lab. Jej rozwiązania działają skutecznie bez zauważalnego wpływu na wydajność systemu i mogą być dostosowane do potrzeb zarówno zaawansowanych, jak i początkujących użytkowników. "Firma Kaspersky Lab otrzymała srebrne wyróżnienie za rozwój jednych z najlepszych produktów 2009 roku" - powiedzieli eksperci z laboratorium AV-Comparatives.

Oprócz srebrnego wyróżnienia firma Kaspersky Lab uplasowała się na drugim miejscu w kategorii "Whole Product Dynamic Protection". W kategorii tej produkty oceniano na podstawie poziomu ochrony przed zagrożeniami, które są aktualnie aktywne w warunkach rzeczywistych, z wykorzystaniem wszystkich technologii zaimplementowanych w testowanych rozwiązaniach, tj. zarówno proaktywnych jak i reaktywnych.

"Obecnie każdego dnia w Internecie pojawiają się dziesiątki tysięcy nowych szkodliwych programów. Dlatego tak ważne jest, aby użytkownicy posiadali ochronę przed nieznanymi zagrożeniami. Jest to kluczowe kryterium podczas oceny jakości rozwiązania antywirusowego" - powiedział Nikita Szwecow. "Jestem pewien, że 2010 rok będzie rokiem testów dynamicznych, w których symulowane są rzeczywiste warunki, w jakich może znaleźć się przeciętny użytkownik. Wiele istotnych technologii, których celem jest zwalczanie "żywych", aktywnych zagrożeń, można ocenić tylko w testach dynamicznych".

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.