Technologie » Komputery

Kaspersky Lab obchodzi 15 rocznicę działalności

W dniu 26 czerwca 1997 r. powstała firma Kaspersky Lab, kierowana przez Jewgienija Kasperskiego i pozostałych założycieli.

Od tamtego momentu minęło już 15 lat, a firma nadal stanowi model sukcesu dla start-upów z branży technologicznej na całym świecie. Rozpoczynając działalność w 1997 r., Kaspersky Lab zatrudniał jedynie 20 pracowników – dzisiaj jest największą prywatną firmą z branży bezpieczeństwa na świecie i zatrudnia ponad 2 400 osób w blisko 200 krajach.

Obecnie Kaspersky Lab chroni ponad 300 milionów użytkowników na całym świecie, w tym ponad 200 000 firm. Kaspersky Lab znany jest z tego, że oferuje łatwą w zarządzaniu i wysoce skuteczną ochronę, realizując całkowicie odmienną strategię rozwoju niż jego konkurencja – firma nadal rozwija swoje rozwiązania bezpieczeństwa wewnętrznie, nie poprzez fuzje czy przejęcia. Dzięki technologiom opracowanym przez wewnętrznych ekspertów firmy produkty Kaspersky Lab są tworzone od podstaw, zapewniając bezkonfliktowe i wydajne działanie.

Ponadto zespół ekspertów z Kaspersky Lab ma na swoim koncie przełomowe interwencje i analizy zaawansowanych cyberzagrożeń. Wykorzystując bogate doświadczenie, w ostatnim czasie zdołał wykryć niektóre z najbardziej złożonych szkodliwych programów, jakie kiedykolwiek pojawiły się na świecie, łącznie z Cabirem, Duqu i niesławnym Flamem. Ujawniając te ataki oraz odgrywając główną rolę w analizie podobnych zagrożeń, takich jak Stuxnet, Kaspersky Lab stał się światowym autorytetem w zakresie nowej generacji internetowej przestępczości zorganizowanej i cyberbroni.

„Piętnaście lat w tej samej branży to bardzo długo. Z drugiej strony - możecie mi wierzyć lub nie - ale ja nadal kocham to, co robię. Uwielbiam nasz zespół i pracę, którą wykonujemy. Przez te 15 lat pracowaliśmy 24 godziny na dobę, analizując i zwalczając wszystkie rodzaje zagrożeń IT, które przeszły w tym czasie znaczną ewolucję – od cyberwandalizmu, poprzez cyberprzestępczość aż do cyberwojny. Współpraca w celu zwalczania zagrożeń cyfrowych ma dzisiaj większe znaczenie niż kiedykolwiek wcześniej. Niedawne ataki, takie jak te przeprowadzone przy użyciu Stuxneta, Duqu oraz Flame’a, pokazały, jak bardzo podatne na zagrożenia militarne i terrorystyczne są infrastruktury IT. Robimy jednak wszystko, co w naszej mocy, aby zapobiec potencjalnym katastrofom, jakie mogłyby spowodować tego rodzaju ataki” – powiedział Jewgienij Kasperski, dyrektor generalny i współzałożyciel Kaspersky Lab.

Z okazji swojej 15 rocznicy Kaspersky Lab przygotował zestawienie 15 najbardziej znaczących szkodliwych programów w historii:
- 1986 – pojawia się Brain, pierwszy wirus komputerowy. Brain rozprzestrzeniał się poprzez zapisywanie swojego kodu w sektorze rozruchowym dyskietek.
- 1988 – robak Morris infekuje około 10% komputerów podłączonych do internetu (około 6 000 maszyn).
- 1992 – pojawia się Michelangelo – pierwszy wirus, który wywołuje powszechne zainteresowanie mediów.
- 1995 – pojawia się Concept – pierwszy makrowirus infekujący dokumenty programu MS Word.
- 1999 – Melissa rozpoczyna erę masowych wysyłek szkodliwego oprogramowania odpowiedzialnego za ogromne globalne epidemie.
- 2003 – pojawia się Slammer, robak bezplikowy odpowiedzialny za masową epidemię na całym świecie.
- 2004 – pojawia się Cabir: pierwszy szkodnik typu „Proof-of-Concept” dla Symbiana; Cabir infekował telefony komórkowe przez Bluetootha.
- 2006 – pojawia się Leap, pierwszy wirus dla systemu Mac OS X.
- 2007 – robak Storm (znany również jako Zhelatin) zapoczątkowuje wykorzystywanie rozproszonych serwerów, za pomocą których cyberprzestępcy kontrolującą szkodliwe programy.
- 2008 – pojawia się Koobface, pierwszy szkodliwy program, który atakuje Facebooka.
- 2008 – pojawia się Conficker, robak, który spowodował jedną z największych epidemii w historii, atakując sieci firmowe, użytkowników indywidualnych oraz rządy w ponad 200 krajach.
- 2010 – pojawia się FakePlayer, SMS-owy trojan dla Androida.
- 2010 – pojawia się Stuxnet, wykorzystywany do przeprowadzania ataków ukierunkowanych na systemy SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition), sygnalizując nadejście ery cyberwojen.
- 2011 – pojawia się Duqu, wyrafinowany trojan, który gromadzi informacje o swoich ściśle wyselekcjonowanych celach.
- 2012 – pojawia się Flame, wysoce wyrafinowany, szkodliwy program, który jest aktywnie wykorzystywany jako cyberbroń w atakach na obiekty znajdujące się w różnych państwach.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania Kaspersky Lab jako źródła.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.