Rozrywka i wypoczynek » Sport

Kaspersky Lab ochroni i wesprze federację FIDE oraz mistrzostwa świata w szachach 2017-18

Współczesne szachy to sport, który jak żaden inny łączy mistrzostwo człowieka z matematyczną precyzją i analizą komputerową.

Ponieważ połączenie wiedzy ludzkiej z zaawansowanymi technologiami komputerowymi stanowi centralną oś filozofii biznesu Kaspersky Lab, firma dołączy do FIDE oraz World Chess jako partner w zakresie cyberbezpieczeństwa przez dwa kolejne lata.

W ramach partnerstwa Kaspersky Lab zapewni kompleksową cyberochronę siedzibie FIDE, kilku narodowym federacjom szachowym, szachistom konkurującym w mistrzostwach świata w szachach, jak również infrastrukturze związanej z zawodami. Firma przeprowadzi również szkolenie w zakresie cyberbezpieczeństwa dla zawodników. Marka Kaspersky Lab będzie widoczna na stołach wszystkich graczy podczas meczy rozgrywanych w ramach mistrzostw świata w szachach 2017-18.

Współpracę skomentował Georgious Makropoulos, wiceprzewodniczący FIDE: Cieszę się, że beneficjentami partnerstwa z jedną z czołowych na świecie firm z branży cyberbezpieczeństwa będą najlepsi szachiści na świecie. Ogromną satysfakcję daje nam fakt, że kolejna globalna marka sponsoruje nasz sport.

Jewgienij Kasperski, prezes i dyrektor generalny Kaspersky Lab, powiedział: Jestem dumny, że zostaliśmy partnerem światowych mistrzostw w szachach. Szachy to jedyna w swoim rodzaju gra strategiczna, a obserwowanie pojedynków mistrzów jest niezwykle ekscytujące i pełne napięcia. Główne zawody szachowe to celebracja zdolności ludzkich umysłów – które dzisiaj wspierane są przez technologie komputerowe. Cieszymy się, że możemy mieć udział we wspieraniu tego sportu.

Ilya Merenzon, dyrektor naczelny World Chess, dodaje: Obecnie szachy funkcjonują jako sport związany z IT, uprawiany przez setki milionów ludzi na całym świecie. Dlatego też Kaspersky Lab stanowi naturalnego partnera tej zyskującej coraz większą popularność dyscypliny.

Mistrzostwa świata w szachach organizowane przez FIDE to dwuletnia seria składająca się z sześciu meczy, które są rozgrywane na całym świecie pomiędzy arcymistrzami z czołówki światowej. Seria kończy się meczem organizowanym dwa razy w roku, w którym wyłaniany jest mistrz świata jeden z najbardziej prestiżowych tytułów w świecie sportu. Tura 2017-18 rozpocznie się w lutym 2017 roku w miejscowości Szardża w Zjednoczonych Emiratach Arabskich i będzie składała się z czterech turniejów Grand Prix, turnieju kandydatów oraz meczu o mistrzostwo świata w szachach w listopadzie 2018.

Kaspersky Lab wspiera również kilku szachistów. Od 2016 r. firma sponsoruje arcymistrza szachowego i wicemistrza świata Siergieja Karjakina, natomiast od 2012 r. współpracuje z młodym kandydatem na mistrza Andriejem Cwietkowem, jak również arcymistrzem i mistrzem świata juniorów w szachach Michaiłem Antipowem. W ramach tej współpracy Kaspersky Lab zapewnia bezpieczeństwo informacyjne i pomoc w zakresie organizacji i udziału w zawodach sportowych.

Więcej informacji o działalności szachowej Kaspersky Lab można znajduje się na stronie chess.kaspersky.com.

Informacje o FIDE

Założona 20 lipca 1924 r. w Paryżu, Międzynarodowa Federacja Szachowa (Federation Internationale des Echecs, znana jako FIDE) została uznana przez Międzynarodowy Komitet Olimpijski za Międzynarodową Federację Sportową w 1999 roku. Posiadając 188 federacji członkowskich, FIDE należy do największych organizacji sportowych na świecie, szczycąc się organizacją ponad czterdziestu oficjalnych mistrzostw dla juniorów, mężczyzn, kobiet i seniorów. Szachy są uznawane za dyscyplinę sportową w 107 krajach. Więcej informacji znajduje się na stronie www.fide.com.

Informacje o World Chess

World Chess jest oficjalnym partnerem federacji FIDE, jak również posiadaczem praw do komercyjnego wykorzystywania cyklu Mistrzostw Świata w Szachach FIDE. Celem firmy jest rozwój i komercjalizacja szachów, stworzenie przyjaznego środowiska dla partnerów, graczy oraz marek, jak również znaczne rozszerzenie transmisji meczów w mediach. Podczas Mistrzostw Świata w Szachach 2016, które odbyły się w Nowym Jorku w listopadzie 2016 r., prawie 10 milionów fanów tej dyscypliny obejrzało rozgrywkę między Magnusem Carlsenem a Siergiejem Karjakinem. Więcej informacji znajduje się na stronie www.worldchess.com.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Wszystkie informacje prasowe Kaspersky Lab Polska są dostępne na stronie http://www.kaspersky.pl/nowosci.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.