Motoryzacja » Samochody

Kaspersky uzyskał miano „Vendor to Watch” w dziedzinie pojazdów opartych na oprogramowaniu

W swoim raporcie zatytułowanym „Market Trends: Software-Defined Vehicles Will Disrupt the Automotive Supply Chain” Gartner określił firmę Kaspersky mianem „Vendor to Watch” w związku z jej autorskim systemem KasperskyOS.

Raport stanowi analizę trendów w dziedzinie pojazdów przyszłości i jest adresowany do najnowszej kategorii dostawców usług technologicznych rewolucjonizujących łańcuch dostaw w sektorze motoryzacyjnym.

Branża motoryzacyjna skłania się ku nowej architekturze samochodów, w której funkcje pojazdów kontrolowane są za pomocą oprogramowania. Nawet tradycyjni producenci spoglądają na działanie swoich samochodów z nowej perspektywy i dostrzegają przyszłość pojazdów, w których oprogramowanie stanowi oś główną.

W swoim raporcie Gartner nadmienia, że stworzony przez firmę Kaspersky system operacyjny KasperskyOS stanowi przykład systemów operacyjnych dla pojazdów, które pozwalają na zapewnienie większej elastyczności oraz ograniczenia funkcji aplikacji, tym samym ułatwiając producentom samochodów wdrożenie różnych aplikacji do swoich flot pojazdów.

Obsługiwana przez system KasperskyOS platforma Kaspersky Automotive Adaptive Platform to zaawansowany, specjalistyczny zestaw narzędzi programistycznych. Umożliwia on tworzenie bezpiecznych i zgodnych ze standardami rozwiązań przeznaczonych dla elektronicznych jednostek sterujących w programowalnych pojazdach, takich jak telekomunikacja, cyfrowe kokpity, system wspomagania kierowcy oraz autopilot. Oprogramowanie tworzone przy pomocy Kaspersky Automotive Adaptive Platform umożliwia ochronę przed cyberatakami, zakłóceniami komunikacji, podatnym na błędy przestarzałym oprogramowaniem oraz zawodnymi komponentami firm trzecich, czyli lukami w zabezpieczeniach systemów samochodowych nowej generacji.

Nowoczesne pojazdy składają się z komputerów, które kontrolują wszystko, od silnika i hamulców po systemy nawigacyjne oraz inforozrywkę – powiedziała Jewgienija Panomariewa, menedżerka ds. rozwoju biznesu w zakresie branży transportowej i motoryzacyjnej w firmie Kaspersky. Zapewnienie cyberbezpieczeństwa dziesiątkom milionom samochodów, jakie są corocznie produkowane, w istotny sposób sprawi, że będą one godne zaufania i niezawodne. Dzięki Kaspersky Automotive Adaptive Platform producenci samochodów mogą skoncentrować się na funkcjonalności swoich produktów, wiedząc, że ich bezpieczeństwo znajduje się w dobrych rękach.

Więcej informacji na temat platformy Kaspersky Automotive Adaptive Platform można uzyskać na stronie https://r.kaspersky.pl/BQcnD.

Celem raportu Gartnera pt.: „Market Trends: Software-Defined Vehicles Will Disrupt the Automotive Supply Chain” jest przedstawienie informacji dostawcom usług technologicznych dla łańcucha dostaw związanego z nowym rodzajem programowalnych pojazdów. W raporcie zbadano aktualne trendy rynkowe dotyczące takich pojazdów oraz kształtujące je czynniki. Pełny raport jest dostępny na stronie https://www.gartner.com/en/documents/3995736.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky jako źródła. Wszystkie informacje prasowe są dostępne na stronie https://www.kaspersky.pl/nowosci

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.