Gospodarka » Żywność
Ketchupowy sezon grillowy z Dawtoną
Zobacz więcej zdjęć » |
Czy to barbecue u Amerykanów, szykowanie szaszłyków na Wschodzie, czy też latynoska barbacoa, na wszystkich tych spotkaniach obowiązkowym dodatkiem do potraw jest pomidorowy król sosów: ketchup. Nie inaczej jest i w Polsce. Doskonałym towarzyszem naszych grillowych spotkań będą nowe ketchupy od Dawtony.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Sezon grillowy to przede wszystkich spotkania towarzyskie.Czy to na działce, czy w ogrodzie – przy grillu spotykają się wszyscy: rodziny, znajomi, przyjaciele. Lubimy grillować, zwłaszcza przy pięknej pogodzie.
Grillowanie to także zdrowy sposób przyrządzania potraw – mięso z rusztu nie jest tłuste, a soczyste i chrupkie jednocześnie, dzięki czemu smakuje wyśmienicie. Z kolei warzywa pozostają kruche, mięsiste i pełne aromatu. Nie zapominajmy też o wyjątkowym zapachu potraw, zwłaszcza, gdy dorzucimy do węgla gałązkę jałowca lub trochę ziół.
Ketchupy Łagodny i Pikantny od Dawtony pomogą urozmaicić i wzbogacić smak grillowanych potraw. Łagoda wersja produktu, z wyraźnie wyczuwalną nutą warzywną, sprawdzi się jako dodatek do drobiu, kiełbas i warzyw. Pikantna wersja, idealnie doprawiona specjalnie skomponowaną mieszanką przypraw, zawierającą m.in. paprykę ostrą i pieprz czarny, doskonale podkreśli smak karkówki i szaszłyków.
Niezwykle aromatyczne i mocno pomidorowe Ketchupy zostały sporządzone ze 168 g polskich, dojrzałych i dorodnych pomidorów (na 100 g produktu), w oparciu o nową, ulepszoną recepturę. Gęste i intensywnie czerwone spełnią oczekiwania najbardziej wymagających miłośników ketchupów.
Produkty dostępne są w nowych, czerwonych opakowaniach o pojemności 500 g i 750 g. Ergonomiczny i poręczny kształt butelek ułatwia ich trzymanie w ręku, a w połączeniu z nową, apetyczną szatą graficzną przykuwa wzrok. Specjalnie dla wygody Konsumentów rozróżniliśmy ketchupy kolorem nakrętki: zielony kolor jest wyróżnikiem Ketchupu Łagodnego, czerwony zaś Ketchupu Pikantnego.
Ketchupy Dawtona znajdziemy w sklepach w całej Polsce w cenach 3,09 zł
(opakowanie 500 g) i 3,69 zł (opakowanie 750 g).
Miłośnikom pysznych mięs szykowanych pod chmurką polecamy szczególnie te przepisy:
Hamburger dla czworga
- 0,6 kg mięsa mielonego z indyka
- 125 g pieczarek
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 ząbki czosnku
- 3 listki bazylii
- 1 mała cebula biała
- 1 jajko
- natka pietruszki i pęczek koperku
- pieprz
- olej słonecznikowy
- ketchup Dawtona
Pieczarki, cebulę, bazylię, pietruszkę i koperek siekamy na drobno, mieszamy z bułką tartą, jajkiem i świeżo wyciśniętym czosnkiem. Tak przygotowaną masę dokładnie mieszamy z mięsem i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po wyjęciu, formujemy hamburgery, lekko smarujemy olejem słonecznikowym i grillujemy wedle uznania. Gotowe hamburgery układamy na połówce świeżej bułki, przykrywamy plastrem żółtego sera, dodajemy ketchupu Dawtona i przykrywamy drugą połówką bułki.
Karkówka z ziołami
- 0,5 kg karkówki
- 100 ml oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka czerwonego octu balsamicznego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka tabasco
- ziołowe przyprawy grillowe
- kilka listków świeżej bazylii, mięty i oregano
- sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny
- ketchup Dawtona
Karkówkę myjemy, kroimy na steki, lekko rozbijamy tłuczkiem, po czym solimy i pieprzymy pieprzem czarnym i ziołowym. Oliwę mieszamy z octami, tabasco oraz świeżo wyciśniętym czosnkiem i wszystkimi ziołami. Obtaczamy steki w tak przygotowanej marynacie i umieszczamy na kilka godzin w lodówce. Marynowane steki grillujemy tak długo, aż mięso będzie upieczone w sam raz dla nas. Podajemy na talerzyku z ketchupem Dawtona.
Nadesłał:
JBcomm
|
Komentarze (0)