Gospodarka » Przemysł

KGHM Ecoren realizuje ambitny program inwestycyjny

Inwestycje w produkcję renu, siarczanu niklu i recykling zużytego sprzętu elektrycznego oraz elektronicznego prowadzi KGHM Ecoren. Firma przewiduje w tym roku nakłady inwestycyjne w wysokości 72 mln złotych.

Produkcja renu z hutniczych ścieków to priorytetowa działalność lubińskiej spółki. Odbiorcami tego cennego metalu są m.in. Rolls Royce i Johnson Matthew.

Pełna linia do produkcji nadrenianu amonu działa od ponad półtora roku w oddziale hydrometalurgii usytuowanym w Hucie Miedzi Głogów II. Przygotowywana jest druga linia do produkcji eluatów (roztwór, z którego produkowany jest krystaliczny nadrenian amonu). W lutym KGHM Ecoren uzyskał pozwolenie na budowę i w marcu rozpoczynają się prace budowlane i instalacyjne. Uruchomienie linii planowane jest na wrzesień 2009 roku.

To nie koniec inwestycji dotyczących renu. Od 2010 roku KGHM Ecoren będzie sprzedawać też ren metaliczny. Linia do jego produkcji powstanie w Legnickim Parku Technologicznym. Aktualnie zakończone zostały negocjacje z dostawcą maszyny do wykonywania pelet (pastylki czystego metalu), Ecoren uzyskał decyzję o warunkach środowiskowych.

Pod koniec marca gotowy będzie projekt techniczny linii do oczyszczania siarczanu niklu. Jej uruchomienie w Hucie Miedzi Głogów II zaplanowano na grudzień 2010 roku. Technologia opracowana przez Instytut Metali Nieżelaznych i specjalistów z Ecorenu otrzymała wiele prestiżowych nagród. Jako projekt "Wdrożenie innowacyjnej hydrometarulgicznej technologii oczyszczania surowego siarczanu niklu" została zgłoszona do Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości o dofinansowanie z działania 4.4 programu Innowacyjna Gospodarka. Chociaż w konkursie projekt został oceniony na 74 punkty (na 100 możliwych), nie uzyskał jednak dotacji. Konkurs wyraźnie preferował małe i średnie firmy, które za sam status dostawały dodatkowe 20 punktów. Ta sytuacja nie wpłynie na tempo realizacji inwestycji. Projekt jest ujęty w budżecie KGHM Ecoren.

- Przykładamy ogromną wagę do innowacyjnych projektów, nowo wdrażane technologie stanowią dla nas ważne źródło przychodów - mówi Mariusz Bober, prezes KGHM Ecoren. - Zakładamy dalsze próby pozyskiwania funduszy unijnych na realizowane zadania.

Już jesienią br. w Rynarcicach koło Lubina działalność rozpocznie zakład recyklingu zużytego sprzętu RTV i AGD. To dla KGHM Ecoren pierwsza inwestycja, która rozszerza działalność spółki poza branżę zagospodarowywania odpadów przemysłowych. Wysłużony elektrosprzęt staje się poważnym wyzwaniem - unijne dyrektywy nakazują jego pełen recykling i nakładają na Polskę znaczące obowiązki w kwestii jego zbierania. Dzięki prowadzonej inwestycji Ecoren chce mocno zaznaczyć swoją obecność w branży gospodarki odpadami. Dzisiaj należąca do Ecoren spółka DKE zajmuje się recyklingiem zużytych baterii.

Planowana w KGHM Ecoren linia technologiczna będzie specjalizowała się w przeróbce drobnego sprzętu AGD i RTV, m.in. żelazka, suszarki, magnetowidy, drobny sprzęt elektryczny itp. Zakład ma przetwarzać 7 ton zużytego sprzętu na godzinę, czyli 12 tys. ton na rok. W procesie przeróbki odzyskiwane będą różne frakcje: od złomu stalowego żelaznego oraz złomu nierdzewnego, przez kable i przewody miedziowe w otulinie plastikowej, całą paletę płytek drukowanych, po złom aluminiowy i miedziany oraz plastiki: PCV, PP i PE. Koszt inwestycji wynosi 15 mln  złotych.

ap