Firma » System prawny

Kiedy potrzebna jest kancelaria notarialna?

Kancelarie notarialne można bardzo często znaleźć w przestrzeni publicznej, ale tak naprawdę niewiele osób wie kiedy powinno z nich korzystać.

Wprawdzie są sytuacje, w których bez notariusza można podjąć czynności zgodnie z prawem, jednak ich bezpieczeństwo będzie wątpliwe, są też takie sytuacje, kiedy brak notariusza sprawi, że umowa będzie nieważna.

Kiedy notariusz jest konieczny?

Jest wiele sytuacji, w których kancelaria notarialna jest konieczna, ponieważ bez niej nie można zawrzeć umowy. Należy do nich między innymi obrót nieruchomościami, bez względu na to czy chodzi o zbycie i zakup, czy też ustanowienie służebności. Kancelaria notarialna w tym przypadku jest gwarantem prawomocności i bezpieczeństwa transakcji.

Jednakże nie tylko sytuacje związane z nieruchomościami wymagają pośrednictwa kancelarii notarialnej, ale także np. darowizny czy też obrót majątkiem innego typu, np. w przypadku sprzedaży udziałów firmy, zawarcia intercyzy czy spisania testamentu, jeśli właściciel chce przekazać po śmierci majątek konkretnej osobie.

Jakie inne czynności może wykonywać notariusz?

Kancelaria notarialna może także poświadczyć prawdziwość podpisów i odpisów dokumentów, a także przechować je, przechować weksle, gotówkę czy papiery wartościowe. Ma to szczególnie duże znaczenie w przypadku dużych przedsiębiorstw, które zawierają umowy między sobą - dzięki temu mogą być pewne swojego kontrahenta.

Oczywiście nie wszystkie tego typu dokumenty wymagają poświadczenia notarialnego - np. wystawiane przez urzędy odpisy oficjalnych dokumentów są już prawomocne bez tego. Nie każda sytuacja także wymaga oficjalnego podpisu notariusza, czasem wystarczy przyjść z oryginałem i kopią, a odpowiedni pracownik sam określi prawdziwość, np. w dziekanacie.

Koszt kancelarii notarialnej

Korzystanie z kancelarii notarialnej wydaje się wiązać z wysokimi kosztami - obsługa prawna nigdy nie jest tania. Niemniej nie jest tak, że kancelarie notarialne mogą windować ceny w dowolny sposób - cennik usług notarialnych jest ustalany odgórnie i nie może być dowolnie modyfikowany. Oznacza to także, że jeszcze przed wizytą w kancelarii notarialnej można określić jaki będzie koszt usług i przygotować odpowiednią kwotę.

slawek