Technologie » Komputery

Kiedy powstaje obowiązek podatkowy od usług IT?

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie pozytywnie rozpatrzył zgłoszoną przez spółkę informatyczną Macrologic skargę na interpretację wydaną przez Izbę Skarbową w Warszawie w sprawie ustalenia momentu powstawania obowiązku podatkowego w przypadku usług IT.

Zgodnie z wyrokiem sądu ma on być powiązany z faktycznym zakończeniem usługi lub jej etapu, potwierdzonym przez usługobiorcę.

Zgodnie z obowiązującą od 2014 r. nowelizacją Ustawy o VAT obowiązek podatkowy powstaje w chwili dokonania dostawy towaru lub wykonania usługi, a zatem punktem odniesienia jest tu data sprzedaży (a nie, jak wcześniej, data wystawienia faktury). W ten sposób ustawodawca wyeliminował możliwość nadmiernego zwlekania z wystawianiem faktur, w efekcie którego następowało opóźnianie terminu zobowiązania podatkowego.

Nowelizacja nie określa szczególnego momentu powstania obowiązku podatkowego dla usług informatycznych, świadczonych zwykle w podziale na etapy. Z uwagi na to w marcu 2014 r. spółka Macrologic wystąpiła z wnioskiem o interpretację indywidualną, w której oczekiwała potwierdzenia poprawności prowadzonych rozliczeń z tytułu świadczenia usług wdrożeniowych. Rozliczenia te są prowadzone wg następujących zasad:

Czytaj całość artykułu tutaj: http://www.erp-view.pl/wiadomosci/kiedy_powstaje_obowiazek_podatkowy_od_uslug_it.html

openmediagroup