Dom » Architektura

KIERUNEK CIECHOCINEK – konkurs rozstrzygnięty! Znamy zwycięzców!

8 marca 2013r. rozstrzygnięty został trwający trzy miesiące i zakończony w grudniu 2012r. konkurs Kierunek Ciechocinek, którego organizatorem była firma Polbruk oraz Gmina Miejska Ciechocinek.

Adresowany był on do studentów architektury, budownictwa, inżynierii lądowej oraz kierunków pokrewnych, którzy stanęli przed wyzwaniem stworzenia rzeczywistego projektu przestrzeni miejskiej w Ciechocinku.  Po długich obradach jury wyłoniło najlepsze prace, a zwycięski projekt zostanie niebawem zrealizowany.

Kierunek Ciechocinek to projekt, którego celem jest wspieranie młodych talentów w dziedzinie projektowania i zagospodarowania przestrzeni miejskich. Zadaniem, a tym samym warunkiem wzięcia udziału w konkursie, było przygotowanie realnego projektu terenu dookoła kina Zdrój w Ciechocinku, przy tworzeniu którego należało uwzględnić materiały z kolekcji firmy Polbruk – kostki brukowe, obrzeża ozdobne, palisady oraz gazony i umiejętnie połączyć je z elementami wykorzystywanymi przy aranżacji tego typu przestrzeni – naturalnym kamieniem, drewnem, oświetleniem, roślinnością itp. Dla ułatwienia każdy uczestnik miał dostęp do katalogu produktów Polbruk oraz biblioteki CAD, znajdujących się na stronie www.polbruk.pl. Do konkursu zgłoszonych zostało ponad 20 prac nadesłanych z uczelni z różnych regionów Polski – zarówno Politechnik, jak i Uniwersytetów, a swoich sił i umiejętności próbowali studenci z wszystkich grup wiekowych.

Licznie nadesłane prace są dowodem, że młodych i kreatywnych projektantów nie brakuje, ale także powodem przedłużających się o ponad miesiąc obrad komisji jurorskiej. Decyzja, który projekt powinien zwyciężyć nie była łatwą do podjęcia. Po burzliwych naradach w końcu się udało i  zakończone w minionym tygodniu obrady wyłoniły Laureatów.

Nagroda Główna, realizacja projektu, oraz Nagroda Specjalna Burmistrza Miasta Ciechocinek trafiła do dwuosobowego zespołu:  Radosława Kielaka i Pawła Wyżyńskiego – studentów V roku Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu, Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

Pozostałe nagrody:

Ipady powędrowały do dwuosobowych zespołów: Natalii Moskalik i Małgorzaty Kujawskiej z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu  oraz  Weroniki Krauze i Kacpra Kępińskiego Politechniki Krakowskiej.

Szkolenie od firmy Procad i pełny dostęp do płatnych bibliotek typowych otrzymał Michał Kucharski student Politechniki Śląskiej w Gliwicach.

Dostęp do płatnych bibliotek typowych oraz gadżety firmy Polbruk otrzymało również dwóch studentów Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego - Małgorzata Chamera i Rafał Mgłosiek.

Konkurs patronatem objęli – Architektura i Biznes – patron główny oraz firma PROCAD – właściciel portalu archispace.pl i portal architekturakrajobrazu.info.

Uroczysta gala wręczenia nagród odbędzie się podczas jednego z największych wydarzeń kulturalnych organizowanego w Mieście Ciechocinek – koncertu  „Wielka Gala Tenorów”.

Zwycięzcom gratulujemy, a wszystkim uczestnikom dziękujemy za zaangażowanie.

Firma Polbruk S.A. to ogólnopolski producent kostki brukowej oraz wyrobów drogowych, działający na rynku od 20 lat (początkowo B-Complex, potem Polbet B-Complex, przejmując po kolei zakłady od firm: Polbet, Jadar, Faelbud). Od 1998 roku jest częścią irlandzkiego koncernu budowlanego  CRH plc – jednego z największych producentów materiałów budowlanych na świecie. Spółka obecnie oferuje ponad 400 produktów: od klasycznych, prostych wzorów i kształtów po wyszukane, niezwykłe formy. Produkty Polbruk sprzedawane są klientom indywidualnym w ponad 850 hurtowniach i składach budowlanych na terenie całego kraju. Ponadto firma dystrybuuje swoje wyroby poprzez sieci handlowe: PSB, Saint Gobain, Castorama, Nomi czy Leroy Merlin.

Polbruk S.A.

Ul. Nowy Świat 16 c