Firma » Tax

Kilka faktów na temat podatku VAT

Podatek VAT, czyli podatek od towarów i usług to danina, której wartość doliczana jest do każdej transakcji. W związku z tym, dosięga ona zarówno sprzedawców, jak i konsumentów.

W rzeczywistości, mechanizm rozliczania podatku VAT sprawia, że jego wysokość jest przerzucona na klienta. Podatku tego nie płaci się bezpośrednio w urzędzie skarbowym, ale zawiera się go w cenie dobra lub usługi i to wówczas wtedy jest on płacony.

Podstawowa stawka podatku VAT w Polsce wynosi 23%. Stawki obniżone przypisane są do odpowiednich usług i dóbr. I tak na przykład stawka 8% VAT obowiązuje niektóre usługi gastronomiczne, roboty budowlane, remonty i prace konserwacyjne związane z budownictwem mieszkalnym, stawka 5% dotyczy produktów rolnych, książek i czasopism specjalistycznych, zaś 0% do stawka przeznaczona m.in. na eksport towarów.

Przedsiębiorca, który rozlicza podatek VAT, płaci jego wysokość zależną od sprzedaży. Musi jednak zastanowić się nad wyborem odpowiedniego dla siebie sposobu rozliczania tego podatku. Może wybrać spośród rozliczeń miesięcznych lub kwartalnych. Pierwsza opcja zdecydowanie częściej wybierana jest przez większe przedsiębiorstwa, ponieważ liczy się dla nich szybki zwrot tego podatku. Sposób ten wymaga comiesięcznych rozliczeń i bezzwłocznego uregulowania jego wysokości w każdym miesiącu.

I chociaż jest to opcja chętniej wybierana przez dynamicznie działające przedsiębiorstwa, to warto pamiętać, że od 1 stycznia 2017 roku wszedł przepis, który nakazuje każdemu nowemu płatnikowi VAT-u rozliczanie się w ten sposób przez pierwszy rok prowadzenia działalności. Z kolei z rozliczeń kwartalnych mogą już skorzystać osoby będące płatnikami VAT-u przez co najmniej rok oraz mniejsze przedsiębiorstwa (z przychodem do 1,2 miliona euro w ciągu roku), dla których comiesięczne zwroty podatku VAT nie są tak istotne. Jednak w tym przypadku najlepiej co miesiąc odkładać wyliczoną miesięczną kwotę podatku, gdyż później po kilku miesiącach może być problem z jednorazowym uiszczeniem stosunkowo dużej kwoty.

Jedno jest pewne - przy rozliczeniach podatku VAT warto pamiętać o terminowości. Nikt przecież nie lubi mieć urzędowych problemów...

Mypleasure