Dom » Nieruchomość

Kim jest rzeczoznawca majątkowy?

Rzeczoznawca majątkowy, to osoba, która posiadając odpowiednia uprawnienia zawodowe zajmuje się wyceną nieruchomości. Wycenie mogą podlegać lokale (zarówno mieszkalne, jak i niemieszkalne), domy, biurowce, magazyny, działki niezabudowane oraz wiele innych.

Głównym zadaniem rzeczoznawcy majątkowego jest rzetelne oszacowanie wartości dla potrzeb jasno ustalonych z klientem, w zależności od tego dla jakich celów zostanie później wykorzystany operat szacunkowy.

Dobry rzeczoznawca majątkowy stałe podnosi swoje kwalifikacje, uczestnicząc w różnego rodzaju warsztatach i szkoleniach, aby być m.in. na bieżąco z aktualnymi przepisami prawnymi oraz trendami na rynku nieruchomości. Dzięki temu, przygotowywane przez rzeczoznawcę majątkowego operaty szacunkowe odzwierciedlają w sposób jak najbardziej realny aktualną sytuację rynkową oraz przedstawiają rynkową wartość określoną w ramach procesu szacowania.

W czym może Ci pomóc rzeczoznawca majątkowy?

Znajomość aktualnych trendów rynkowych oraz wartości nieruchomości jest niezbędna, gdy planujesz jej sprzedaż. Dzięki otrzymanemu operatowi szacunkowemu, zyskasz merytoryczne argumenty do negocjacji z ewentualnymi nabywcami. Na terenie Śląska, szczególnie Jaworzna, możesz skorzystać z usług rzeczoznawcy majątkowego specjalizującego się w szacowaniu wartości nieruchomości - Barbary Włodarczyk. Operat szacunkowy przyda się nie tylko w przypadku sprzedaży, ale także w sytuacji darowizny, czy rozliczeń z urzędem skarbowym. Dzięki zleceniu usługi wyceny nieruchomości będziesz wiedział, czy warto nabyć nieruchomości na rynku, czy warto w danym momencie sprzedać ją na rynku, a także będziesz wiedział, jaką wartość uzupełnić w formularzach składanych do urzędu skarbowego. Lepiej przygotujesz się także do ewentualnych rozmów i negocjacji, zarówno jako sprzedający, jak i kupujący daną nieruchomość.

Jaki jest koszt usług świadczonych przez rzeczoznawcę majątkowego?

Ze względu na fakt, że każda nieruchomość jest inna, nie ma możliwości podania odgórnie jednej, uniwersalnej ceny za usługi świadczone przez rzeczoznawcę majątkowego. Nieruchomości różnią się między sobą stanem technicznym oraz prawnym, co ma znaczący wpływ na nakład pracy rzeczoznawcy majątkowego. Wycena wartości nieruchomości wiąże się z analizą dokumentacji urzędowej, technicznej, a także sytuacji na rynku nieruchomości w okresie sporządzania operatu szacunkowego. Cena za usługę jest każdorazowa ustalana z rzeczoznawcą majątkowym, który weźmie pod uwagę nie tylko rodzaj nieruchomości wycenianej, ale i zakres wyceny, jej cel, konieczność pozyskania niezbędnych dokumentów, rozwój rynku oraz niezbędny nakład pracy.

Więcej dowiesz się na stronie www.wycenawlodarczyk.pl/wycena-nieruchomosci-tychy.

slawek