Technologie » Komputery

KOMFORT PASAŻERA

Najważniejszym celem Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego (MPK) S.A. w Krakowie jest zapewnienie pasażerom jak największego komfortu podróży. Dzięki wielu inwestycjom krakowianie i turyści mają do dyspozycji nowoczesny i wygodny tabor.

W trosce o środowisko w kwietniu 2014 roku przedsiębiorstwo wprowadziło do regularnej komunikacji pierwsze autobusy o napędzie elektrycznym.

Pasażerowie MPK w Krakowie mogą podróżować między innymi 74 nowoczesnymi, niskopodłogowymi tramwajami Bombardiera, z których część jest wyposażona w nowoczesny system informacji pasażerskiej i klimatyzację. Przybywa również nowych autobusów. Dzięki systematycznym zakupom wszystkie pojazdy są już niskopodłogowe. W 2014 roku MPK w Krakowie zamówiło 28 autobusów spełniających najwyższą europejską normę związaną z ochroną środowiska − Euro 6.

INWESTYCJE W EKOLOGIĘ

W kwietniu 2014 roku MPK w Krakowie uruchomiło regularną linię nr 154, na której pasażerów przewożą trzy autobusy z napędem elektrycznym. Autobusy te, wyprodukowane przez firmy Solaris Bus & Coach SA, LBUS oraz Rampini (wypożyczony przez MPK w Krakowie z firmy Wiener Linien), jednorazowo mogą przewieźć od 40 do 70 pasażerów. W swój pierwszy kurs wyruszyły z placu przy Barbakanie - z tego samego miejsca, z którego 87 lat temu zaczęły kursować autobusy na pierwszej w Krakowie regularnej linii.

Czytaj całość artykułu tutaj: http://erp-view.pl/erp/komfort_pasazera.html

openmediagroup