Firma » Tax

Komu kasy fiskalne od 1 maja tego roku?

Kto będzie musiał mieć kasy fiskalne? - zmiany w przepisach.

Ustawa o podatku od towarów i usług nakłada na podatników obowiązek ewidencjonowania sprzedaży na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych przy użyciu kas rejestrujących. Jednocześnie na mocy ustawy z obowiązku stosowania kas rejestrujących zwolnione są niektóre grupy podatników – są to tak zwane zwolnienia podmiotowe, oraz niektóre czynności – czyli zwolnienia przedmiotowe.

Przepisem, który reguluje te zwolnienia jest rozporządze-nie ministra finansów z dnia 26 lipca 2010 roku w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowa-niu kas rejestrujących.

Duże zmiany

Na mocy tego rozporządzenia, dotychczasowe zwolnienia z obowiązku stosowania kas fiskalnych zostaną znacznie ograniczone. – W wyniku tych zmian, obowiązkiem stosowania kas rejestrujących w latach 2011 i 2012 objętych będzie wiele nowych branż, a wśród nich między innymi podatnicy świadczący usługi prawnicze, doradcze i pokrewne, medyczne, w zakresie kultury, sportu, usługi księgowe, rachunkowe, sprzedaż biletów na różne imprezy widowiskowe, usługi tłumaczenia, rekrutacji pracowników, detektywistyczne, pogrzebowe, przechowalnie bagażu – wymienia Maria Bojczuk, rzecznik prasowy Izby Skarbowej w Kielcach.

Kasy będzie musiała zainstalować także większość podatników rozliczających się na zasadzie karty podatkowej, którzy obecnie nie mają takiego obowiązku, bo zatrudniają do jednej osoby. Szczegółów w zakresie zmian należy szukać w wymienionych rozporządzeniach.

Rozporządzenie weszło w życie 1 stycznia 2011 roku jednak nowe grupy podatników, dla których przewidziano obowiązek stosowania kas fiskalnych będą mogły jeszcze korzystać ze zwolnienia do końca kwietnia 2011 roku.

Kto zwolniony?

Ponadto w rozporządzenie ministra finansów do 31 grudnia 2012 roku przedłużono zwolnienie z obowiązku ewidencjonowania przy użyciu kas fiskalnych w trzech przypadkach. Dotyczy to między innymi podatników dokonujących sprzedaży towarów i usług związanych z rolnictwem i hodowlą zwierząt, zbieraniem odpadów niebezpiecznych i nienadających się do recyklingu, transportem pasażerskim, usługami telekomunikacyjnymi, finansowymi i ubezpieczeniowymi, jeżeli w poprzednim roku podatkowym udział obrotów z tytułu tej sprzedaży w obrotach ogółem podatnika z działalności podlegającej ewidencjonowaniu był wyższy niż 80 procent.

Do końca 2012 roku z obowiązku wykazywania sprzedaży przy pomocy kas rejestrujących zwolnieni są także podatnicy, u których kwota obrotu z działalności podlegającej ewidencjonowaniu nie przekroczyła w poprzednim roku podatkowym kwoty 40 tysięcy złotych i jeżeli wcześniej nie powstał wobec nich obowiązek ewidencjonowania oraz podatnicy rozpoczynający sprzedaż w danym roku podatkowym, jeżeli z działalności podlegającej ewidencjonowaniu nie przekroczą kwoty obrotów w wysokości 20 tysięcy złotych.

Zwolnienia te nie dotyczą tych podatników, bez względu na wysokość osiąganego obrotu, którzy na przykład świadczą usługi przewozu towarów i osób taksówkami, dostarczają sprzęt radiowy, telewizyjny, telekomunikacyjny, fotograficzny lub wyroby z metali szlachetnych.

Rafal