Firma » Biznes

Konferencja TOP10 w Toruniu

14 kwietnia w Toruniu odbędzie się piąta już konferencja z cyklu spotkań TOP10 – najbardziej perspektywiczne rynki dla polskiego eksportu. Konferencje zaplanowane w 10 największych miastach Polski mają na celu przybliżenie tematyki eksportu wśród krajowych przedsiębiorców.

Dachser, jako działający globalnie operator logistyczny, został partnerem strategicznym konferencji TOP10 organizowanych przez wydawnictwo dziennika Rzeczpospolita. Spotkania TOP10, które odbyły się do tej pory pokazują, że polscy przedsiębiorcy są bardzo zainteresowani eksportem, ale nie zawsze potrafią sobie poradzić z problemami, z jakimi się borykają – mówi Grzegorz Lichocik, prezes Dachser w Polsce. Jako ekspert w międzynarodowej dystrybucji towarów, oferujemy wsparcie w obszarze transportu oraz usług dodatkowych, np. związanych z dokumentacją celną – dodaje. Podczas konferencji przedstawiciele operatora logistycznego w prezentacji „Współpraca z operatorem logistycznym jako kluczowy element w ekspansji polskich producentów na nowe rynki” opowiedzą o głównych barierach związanych z transportem, z jakimi spotykają się eksporterzy, a także przedstawiają ofertę Dachser w zakresie globalnej dystrybucji towarów.
Toruńska konferencja „TOP10 – najbardziej perspektywiczne rynki dla polskiego eksportu” odbędzie się 14 kwietnia od godz. 9:30 w Urzędzie Marszałkowskim woj. kujawsko-pomorskiego. Oprócz wystąpień przedstawicieli Ministerstwa Gospodarki, Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz partnerów konferencji, podczas spotkania zostaną ogłoszone wyniki konkursu Orły Eksportu województwa kujawsko-pomorskiego.
Do tej pory odbyły się 4 z zaplanowanych 10 konferencji: w Warszawie, Wrocławiu, Łodzi i Poznaniu. Kolejne spotkania regionalne w ramach projektu „TOP10 – najbardziej perspektywiczne rynki dla polskiego eksportu” oprócz najbliższego w Toruniu, zaplanowane są w Rzeszowie (28 kwietnia), Szczecinie (7 maja), Katowicach (26 maja), Krakowie (9 czerwca) i Gdańsku (18 czerwca).
Partnerami merytorycznymi spotkań w regionach są Ministerstwo Gospodarki, Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości, Krajowa Izba Gospodarcza, Związek Banków Polskich, Instytut Badań Rynku, Konsumpcji i Koniunktur, regionalne izby handlowo-przemysłowe oraz Marszałkowie Województw.
Dachser w Polsce
Firma Dachser zatrudnia obecnie w Polsce 329 pracowników w 8 oddziałach (m.in. w Warszawie, Strykowie, Szczecinie, Wrocławiu, Poznaniu, Sosnowcu oraz Gdańsku). Firma specjalizuje się w obsłudze transportu ładunków drobnicowych w eksporcie (ładunki częściowe i całopojazdowe), logistyce kontraktowej, magazynowaniu i konfekcjonowaniu towarów oraz a także logistyce transportu lotniczego i morskiego.
O Dachser
Dachser, rodzinna firma z siedzibą w Kempten w Niemczech, jest jednym z wiodących operatorów logistycznych w Europie.
Dachser oferuje kompleksową logistykę transportu, magazynowania oraz usługi dodane dla klientów w trzech obszarach biznesowych: Dachser European Logistics, Dachser Food Logistics i Dachser Air & Sea Logistics. Kompleksowe i interdyscyplinarne usługi, takie jak logistyka kontraktowa, konsulting oraz rozwiązania branżowe uzupełniają ofertę firmy. Gęsta sieć transportowa w Europie i na świecie wraz ze zintegrowaną technologią informatyczną umożliwiają świadczenie inteligentnych usług logistycznych o zasięgu globalnym.

katarzyna.prochniak@globalbrand.pl