Technologie » Komputery

Konica Minolta przejmuje czeski WEBCOM

Konica Minolta, ekspert w zakresie procesów IT i kompleksowego zarządzania dokumentami przejmuje czeski WEBCOM, wzmacniając tym samym swoją pozycję w zakresie usług w Europie. Jest to jak dotąd jedna z największych inwestycji firmy w ramach ekspansji na rynek europejski.

Konica Minolta, tworząc europejską sieć współpracy firm IT, dokonała już w ostatnich latach podobnych przejęć, np. w Niemczech (Raber+Märcker GmbH, obecnie Konica Minolta IT Solutions GmbH) oraz we Francji (Serians S.A.S.). WEBCOM to jeden z trzech największych dostawców systemów informatycznych CRM i ERP platformy Microsoft Dynamics w Europie Środkowej i Wschodniej. W Czechach działa od 1998 roku a jego obroty wyniosły prawie 350 milionów koron czeskich (ok. 12,7 miliona euro w 2014r.*). To także jeden z największych partnerów firmy Microsoft.

Konica Minolta przejmuje wszystkie działania biznesowe i pracowników WEBCOMu, który nadal będzie prowadził osobną działalność pod własną marką, z dotychczasowym zarządem. Jego dyrektor wykonawczy, Stanislav Hlobilek zostanie członkiem kierownictwa wyższego szczebla Konica Minolta w Czechach. Poprzez połączenie oferowanych przez obie firmy usług
 i opracowaniu nowych, Konica Minolta rozszerzy swój zasięg działalności i możliwości dalszego rozwoju. Firmy podejmą również współpracę w zakresie doskonalenia i opracowania nowych rozwiązań platformy Microsoft SharePoint oraz integracji produktów WEBCOM z aplikacjami Konica Minolta do zarządzania dokumentami.

W ramach globalnej strategii przejęcie WEBCOMu wzmocni pozycję Konica Minolta zarówno w Europie Środkowej i Wschodniej, jak i na rynku światowym.

*według kursu z dnia wydania oświadczenia

Więcej informacji: http://www.konicaminolta.pl/pl/rozwiazania-biznesowe/strona-glowna.html#c27343b

Konica Minolta Business Solutions Sp. z o.o.
http://