Dom » Budownictwo

Kostka w wielkim mieście – nowość w kolekcji Polbruk Ideo

Liczne place, trasy spacerowe, podwórka, podjazdy, parkowe alejki i wiele innych elementów zagospodarowania przestrzeni miejskiej wymaga uniwersalnego i solidnego budulca.

Ciekawą alternatywą dla sztampowych, prostych modeli może stać się kostka brukowa Polbruk Ideo otwierająca szerokie możliwości aranżacji krajobrazu. Aby umożliwić architektom tworzenie coraz bardziej innowacyjnych i efektownych projektów, kolekcja Polbruk Ideo została rozszerzona o nowy model charakteryzujący się niepowtarzalną, szorstką strukturą.

Nieograniczone możliwości

Zaprojektowanie współgrających ze sobą elementów krajobrazu miejskiego, będących zarazem harmonijnym dopełnieniem istniejącego już otoczenia, stanowi duże wyzwanie, zwłaszcza w miastach wciąż noszących znamiona minionych epok. Zasadniczą trudność sprawia dobór uniwersalnych, a jednocześnie przykuwających wzrok materiałów do wykończenia nawierzchni, która stanowić będzie ozdobę i wspólny mianownik dla zróżnicowanych stylistycznie zabudowań. Do tego typu zadań często niesłusznie wykorzystuje się standardowy budulec, który pozornie stanowi najbardziej neutralne tło dla współczesnych, jak i historycznych budowli. Jednak, aby dodać okolicznej architekturze świeżości i elegancji, warto wykorzystać nowoczesne materiały, takie jak kostka Polbruk Ideo, której szeroka paleta barw i bogactwo faktur z powodzeniem pozwolą urozmaicić miejski krajobraz oraz podkreślić urok otoczenia.

Kostka Polbruk Ideo znana jest przede wszystkim, jako uniwersalny materiał do tworzenia efektownych, wszechstronnych i funkcjonalnych nawierzchni z nutą nowoczesności. Jej prosta i geometryczna forma doskonale prezentuje się w nowoczesnych dzielnicach dodając surowym bryłom wytworności i urozmaicając ich gamę kolorystyczną. Sprawdza się także w otoczeniu historycznych zabudowań, tworząc delikatne i stonowane tło dla lokalnych zabytków. Od niedawna zróżnicowana linia kostki Polbruk Ideo wzbogacona została o dwa zupełnie nowe warianty charakteryzujące się innowacyjną, szorstką fakturą. Nowa wersja, to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej wersji gładkiej czy płukanej. Mając do dyspozycji aż trzy faktury możliwe będzie tworzenie ciekawych deseni.

Szorstka elegancja

Najnowszy model kostki brukowej Polbruk Ideo stanowi nowinkę na dotychczasowym rynku materiałów nawierzchniowych. Szorstka faktura, to przede wszystkim złoty środek pomiędzy popularnymi wersjami kostek gładkich i płukanych. Drobnokryształkową kostkę Polbruk Ideo można nabyć w dwóch wersjach kolorystycznych. Pierwsza z nich, to Bianka, która stanowi ekstrawaganckie połączenie ciepłego beżu i głębokiej czerni. Drugi odcień o nazwie Siena, to minimalistyczna mieszanka kolorystyczna w odcieniach stonowanej szarości. Delikatnie chropowata nawierzchnia oraz subtelna kolorystyka sprawiają, że kostka ta doskonale sprawdzi się zarówno w nowoczesnych, jak i klasycznych kompozycjach. Aspekt estetyczny, choć niewątpliwie bardzo ważny, nie stanowi jedynie o zaletach wspomnianej kostki. Decydując się na stworzenie nawierzchni o chropowatej fakturze zapewnimy antypoślizgową powierzchnię wszelkiego rodzaju chodnikom, podjazdom i alejkom. Nowy model kostki Polbruk Ideo dostępny jest w ośmiu prostokątnych rozmiarach charakterystycznych dla całej linii (9x16, 24x16, 29x16, 38x20, 20x12, 26x12, 25x20, 32x20 cm), dzięki czemu można dowolnie łączyć ze sobą różne wersje kolorystyczne i fakturowe. Nie bez znaczenia pozostaje również jej grubość (6 cm), pozwalająca tworzyć nawierzchnie nie tylko stylowe, ale i bardzo wytrzymałe na wszelkie obciążenia i intensywną eksploatację.

Polbruk S.A. - część irlandzkiej grupy CRH plc – specjalizuje się w wytwarzaniu najwyższej jakości kostki brukowej, betonowych wyrobów drogowych i innych elementów małej architektury. Od ponad 20 lat dostarczamy Państwu materiały do aranżacji pięknych i trwałych nawierzchni, a wsparcie ze strony CRH – jednego z największych dystrybutorów materiałów budowlanych na świecie – pozwala nam wciąż się rozwijać i dążyć do tego, by kreowane przez nas przestrzenie nabierały niezwykłego charakteru. Polbruk S.A. jest największym producentem kostki i wyrobów drogowych w Polsce. Nasze produkty są powszechnie rozpoznawalne i dostępne na terenie całego kraju. Pozycja lidera zobowiązuje nas do ciągłej rozbudowy sieci dystrybucji, utrzymywania wysokiej jakości i nieustannego poszukiwania nowych rozwiązań. Bogactwo oferowanych kolekcji – ich zróżnicowane wzornictwo – odpowiada aktualnym trendom stylistycznym i daje nieograniczone możliwości realizacyjne.

Polbruk S.A.

Ul. Nowy Świat 16 c