Dom » Budownictwo

Krajowa Izba Gospodarcza doceniła innowacyjne rozwiązanie na rynku budownictwa domów jednorodzinnych

Firma Cada Casa otrzymała prestiżową nagrodę od prezesa Krajowej Izby Gospodarczej za wybitne osiągnięcia w dziedzinie innowacji w polskiej gospodarce w kategorii innowacyjnego rozwiązania. Została ona wręczona podczas VII Kongresu Innowacyjnej Gospodarki INNOVATICA.

Krajowa Izba Gospodarcza wyróżniła w konkursie Cada Casa Sp. z o.o. za rewolucyjne rozwiązanie na rynku budownictwa szkieletowego, a w szczególności dla rozwiązań pasywnych. Udział budownictwa drewnianego w Polsce wynosi zaledwie kilka procent, podczas gdy w Niemczech wynosi blisko 90. Dlatego tak ważne jest wsparcie innowacyjnych działań w tej branży. Nagroda Prezesa KIG jest dowodem na to, że indywidualni klienci nie powinni się obawiać nowych technologii bazujących na drewnie. Są one wydajniejsze, zdrowsze i szybsze w instalacji, a przy tym w pełni bezpieczne i nierzadko sporo tańsze.

- To dla nas bardzo ważne wyróżnienie, które jest przykładem na to, że ciężka praca przynosi efekty i jest doceniana. Z pewnością przyczyni się ono do ugruntowania naszej pozycji na rynku oraz zwiększenia naszych kontaktów handlowych, także za granicą. Przyznanie go naszej firmie świadczy o tym, że jesteśmy wiarygodni i gotowi na kolejne nowe wyzwania, mówi Grzegorz Sperczyński z firmy Cada Casa. Nagroda KIG na pewno pomoże spółce w negocjacjach nowych kontraktów zagranicznych, zwłaszcza w Niemczech, Algierii i we Włoszech. Cada Casa liczy również na współpracę z deweloperami na rynku krajowym. Będzie to szczególnie istotne w najbliższej przyszłości. Już w przyszłym roku w Polsce, zostaną bowiem wprowadzone zmiany w przepisach, które wymuszą na inwestorach stosowanie technologii pasywnych lub energooszczędnych. Wkrótce spółka będzie poszukiwać miejsca dla inwestycji na wyspecjalizowaną fabrykę oraz starać się będzie o uzyskanie dodatkowego finansowania ze środków krajowych lub unijnych, w szczególności w zakresie prac badawczo-rozwojowych oraz rozwoju samej infrastruktury wewnętrznej w firmie.

Paweł Kajetanowicz