Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka

Krakowski Bieg Kelnerów 2011 już w najbliższą sobotę!

12 listopada o godz. 11.30 na Placu Jana Nowaka Jeziorańskiego przed Galerią Krakowską oraz wewnątrz Galerii przy Empiku odbędzie się Krakowski Bieg Kelnerów 2011. Wydarzenie poprzedza branżowe Targi Wyposażenia Hoteli.

Celem organizowanego Biegu jest wyróżnienie osób wykonujących z pasją zawód kelnera oraz restauracji, które cenią sobie wysoką jakość obsługi kelnerskiej i chcą pochwalić się tym przed szerszą publicznością. W odróżnieniu od innych miast, w których organizowane są Biegi Kelnerów stawiamy na merytorykę. Dlatego nie będzie to zwykły bieg, a trzyetapowa pasjonująca rywalizacja – zapowiada Tomasz Krupa, organizator Krakowskiego Biegu Kelnerów 2011 z ramienia Targów w Krakowie.

Trzy etapy rywalizacji

Kilkunastu kelnerów reprezentujących restauracje z województwa małopolskiego będzie miało do pokonania trzy etapy:

Pierwszy obejmie część merytoryczną, w której uczestnicy Biegu muszą przygotować na czas profesjonalne nakrycie stołu według przyjętych zasad kelnerskich. Ten etap odbędzie się wewnątrz Galerii przy Empiku.

Drugi to część zręcznościowa, gdzie na kilkusetmetrowej trasie przeszkód wyznaczonej na Placu Jana Nowaka Jeziorańskiego przed Galerią Krakowską. Uczestnicy rywalizować będą o miano najsprawniejszego kelnera zawodów. Każdy z zawodników przebiegnie trasę tak szybko, jak tylko się da, pilnując jednocześnie, by nie rozlać trunku na tacę.

Trzeci etap to rywalizacja sprinterska na dystansie 100 m z tacą, w której wszyscy uczestnicy Biegu ruszą ze wspólnego startu.

Restauracje z certyfikatem

Dla najlepszych kelnerów przewidziane są nagrody indywidualne, a dla restauracji, które będą reprezentować certyfikaty potwierdzające najszybszą i najsprawniejszą obsługę
w mieście.

Organizatorami Krakowskiego Biegu Kelnerów 2011 jest firma Targi w Krakowie
Sp. z o.o. oraz firma Gastroinfo Zbigniew Kurleto. Partnerami wydarzenia są: Galeria Krakowska oraz Krakowska Szkoła Restauratorów.

wojcik_karolina@interia.eu