Gospodarka » Żywność

Kremowa przyjemność od Piątnicy

Kremowa przyjemność od Piątnicy
Zobacz więcej zdjęć »
Miłośnikom włoskich przysmaków OSM Piątnica proponuje serek Mascarpone – idealny dodatek do deserów oraz dań obiadowych.

Tradycja sera mascarpone wywodzi się z Lombardii i sięga końca XVI wieku. Początkowo ser ten wytwarzany był domowym sposobem przez chłopów z okolic włoskiego Lodi i Abbiategrasso. Tym, co odróżnia mascarpone od innych serów, jest przede wszystkim sposób jego produkcji. Mascarpone wyrabiany jest nie z mleka, ale ze śmietany, czemu zawdzięcza swoją kremową konsystencję.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Idealną propozycją dla wielbicieli lombardzkiego przysmaku jest Mascarpone ser śmietankowo-kremowy Piątnicy, która jako jedyna firma w Polsce produkuje ser mascarpone. Produkt ma postać lekkiego, delikatnego kremu – wyglądem przypomina masło lub gęstą śmietanę. Cechuje go aksamitna konsystencja oraz delikatny, naturalnie mleczny, słodki smak. 

Mascarpone ser śmietankowo-kremowy Piątnicy doskonale nadaje się do przygotowywania ciast oraz deserów, m.in. do przyrządzenia słynnego włoskiego tiramisu z kawą i amaretto. Produkt idealnie sprawdza się także podczas przygotowywania dań obiadowych, takich jak penne, czy naleśniki. Ze względu na swoją konsystencję, z powodzeniem zastępuje śmietanę w sosach do mięs, ryb i makaronu. Ponieważ Mascarpone ser śmietankowo-kremowy doskonale się rozprowadza, wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem, np. z odrobiną konfitur lub miodu. 

Mascarpone ser śmietankowo-kremowy Piątnicy dostępny jest w wygodnym opakowaniu o gramaturze 250 oraz 500 g. Wewnątrz kubka, na spodniej stronie wieczka, zamieszczone zostały przepisy kulinarne z wykorzystaniem włoskiego specjału. 

Wszystkim miłośnikom kremowego sera mascarpone OSM Piątnica poleca przepis na wyborne tiramisu. 

Składniki: 

• 250 g sera Mascarpone Piątnicy
• 100 g podłużnych biszkoptów
• 2 jaja
• 50 g cukru pudru
• 1 filiżanka mocnej, świeżo parzonej kawy
• 50 g likieru amaretto, likieru kawowego lub rumu (do wyboru)
• 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania: oddzielić żółtka od białek. Żółtka z cukrem ucierać do uzyskania białej masy. Delikatnie wymieszać z Mascarpone, dodać ubite białka. W szklanym, podłużnym naczyniu ułożyć warstwę biszkoptów nasączonych kawą z dodatkiem amaretto, położyć warstwę kremu, ułożyć następną warstwę biszkoptów i kremu. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać kakao.

Średnia wartość odżywcza 100 g sera Mascarpone Piątnicy to 394 (kcal). 

Więcej przepisów na potrawy z serem mascarpone można znaleźć na stronie internetowej www.piatnica.com.pl w dziale: Przepisy.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Effective Public Relations
http://effectivepr.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »