Dom » Wnętrza

Kropla światła, czyli lampy Salva marki Nowodvorski Lighting

W nowoczesnym wnętrzu oświetlenie pełni jedną z głównych ról. Minimalistyczny wystrój potrzebuje bowiem odpowiedniego podkreślenia, aby wydobyć piękno aranżacyjnych detali.

Ważne jest nie tylko odpowiednie umiejscowienie punktów świetlnych, ale również ich modernistyczna oprawa, pasująca do całej kompozycji. Kolekcja Salva to nowość w ofercie marki Nowodvorski Lighting, która doskonale wpisuje się w futurystyczny trend aranżacyjny.

Chłodny urok nowoczesności

Modernistyczne aranżacje kładą nacisk przede wszystkim na proste formy, zimne materiały, chłodne kolory. Dekoratorzy często stawiają na kilka minimalistycznych opraw oświetleniowych podkreślających główne punkty wnętrza lub jedną główną lampę, ale w futurystycznych wzornictwie. Kolekcja Salva marki Nowodvorski Lighting idealnie wpisuje się w ten trend. Te wiszące lampy to kompromis pomiędzy plafonem a żyrandolem. Źródło światła znajduje się bowiem niemal bezpośrednio przy suficie, na szklanej, okrągłej podstawie. Jednak o wyjątkowym designie tej propozycji świadczą elementy ozdobne – wiszące na subtelnych, niemal niewidocznych linkach, kule o nieregularnych kształtach. Rozwiązanie to przywodzi na myśl krople rosy na misternie uplecionej pajęczynie lub spadające kropelki wody z topniejących sopli. Elementy te pięknie odbijają światło, tworząc ciekawą i intrygującą grę. Poruszenie wiszących detali sprawia także, że całe wnętrze nabiera magicznego, bajkowego klimatu.

Symetria w chaosie

Od rozmieszczenia punktów świetlnych w pomieszczeniu zależy bardzo wiele. Najważniejsza jest funkcjonalność zastosowanych rozwiązań. W końcu nawet najpiękniejsza oprawa nie zachwyci, jeśli źródło światła zostanie umieszczone w złym miejscu i nie będzie spełniać swojej głównej, praktycznej funkcji. Ważne jest zatem podjęcie decyzji ile źródeł światła w danym wnętrzu potrzebujemy, a następnie w których miejscach najlepiej się sprawdzą. Inaczej bowiem sytuacja ma się w salonie – zarówno przestronnym, jak i kameralnym – w łazience, sypialni czy gabinecie. Kolekcja Salva marki Nowodvorski Lighting to doskonałe rozwiązanie właśnie dla salonu czy sypialni. W skład linii wchodzi sześć lamp, które różnią się między sobą zarówno liczbą źródeł światła (1, 3 i 5), wiszących elementów ozdobnych oraz ich rozmieszczeniem – od symetrycznego po artystyczny nieład. Liczba kul wpływa również na długość całej lampy – do wyboru mamy modele o długości 33 cm, 38 cm, 50 cm, 53 cm oraz 55 cm. Dzięki temu możliwe jest dopasowanie odpowiedniej lampy z kolekcji Salva zarówno do wnętrz o tradycyjnych rozmiarach, jak i tych bardzo wysokich i przestronnych. Całość wykonana została ze szkła oraz stali nierdzewnej w kolorze srebrnym, czyli z materiałów idealnie pasujących do wnętrz modernistycznych, utrzymanych w minimalistycznym stylu aranżacji.
Nowoczesne wnętrza tylko na pierwszy rzut oka wydają się łatwe w aranżacji. Tak naprawdę minimalizm sprawia, że każdy element wyposażenia powinien być dokładnie przemyślany – z jednej strony musi bowiem pasować do kompozycji, z drugiej natomiast nie może przyćmić całości. Światło jest w tym przypadku wyjątkiem – pełni ważną rolę podkreślenia tego, co najlepsze. Kolekcja lamp Salva marki Nowodvorski Lighting nie tylko idealnie wpisuje się w modernistyczny trend, ale swoim oryginalnym wzornictwem koresponduje z futurystycznym charakterem aranżacji.

KOLEKCJA LAMP SALVA

Wysokość: 53 cm
Liczba źródeł światła: 5
Cena detaliczna:  193,73 zł

Firma Technolux Sp.j., od października 2011r. funkcjonująca pod nazwą Nowodworski Sp.j., jest rodzinną firmą prywatną, założoną w 1994 r. Spółka produkuje dekoracyjne oprawy oświetleniowe do wnętrz mieszkalnych oraz obiektów publicznych. Obecnie firma posiada dwa zakłady produkcyjne o łącznej powierzchni 12 000 m2., średniorocznie produkując i sprzedając 3000 sztuk opraw dziennie. Ponad 65% produkcji jest sprzedawane za granicę. Firma eksportuje do: Białorusi, Bułgarii, Chorwacji, Cypru, Czarnogóry, Czech, Estonii, Finlandii, Francji, Grecji, Hiszpanii, Irlandii, Kanady, Kazachstanu, Kirgizji, Kosowa, Litwy, Łotwy, na Maltę, do Mołdawii, Niemiec, Norwegii, Rosji, Rumunii, Senegalu, Słowacji, Ukrainy, na Węgry i do Wielkiej Brytanii.

Nowodworski Sp.j.
ul. Koksowa 2B