Gospodarka » Bezpieczeństwo

Kryzysowy urlop

Tego lata zostaniemy w kraju. Mondial Assistance zapytał Polaków o ich wakacyjne plany.

Zamieszanie na światowych rynkach finansowych przekłada się na plany urlopowe Polaków.

Z badań ubezpieczyciela Mondial Assistance wynika, że tegoroczne wakacyjne wyjazdy będą krótsze i bliższe. ¼ spośród naszych rodaków, którzy w zeszłym roku co najmniej raz wyjechali zagranicę, w tym roku w ogóle zrezygnuje z wakacji. Zaledwie 62% zadeklarowało, że na pewno wyjedzie na urlop. Co 8 Polak nie podjął jeszcze decyzji w tej sprawie.

-Wyniki badania są bezwzględne. Pokazują, w jak dużym stopniu kryzys wpłynął na kieszenie Polaków. Niepewność jutra, zagrożenie bezrobociem i wahania kursowe przełożyły się na mniejszą popularność zagranicznych podróży, które w naszym kraju wciąż są uznawane za dobro luksusowe. - tłumaczy Agnieszka Walczak-Kuc, Dyrektor Sprzedaży i Marketingu w Mondial Assistance.

Największy odsetek (37%) respondentów, deklarujących choć jeden urlopowy wyjazd w tym roku, zdecyduje się na wakacje porównywalne do ubiegłorocznych - pod względem odległości i czasu trwania. Co trzecia osoba spośród decydujących się na urlop w tym roku znacznie go skróci lub też wyjedzie mniej razy niż w ubiegłym roku. 30% osób, które w poprzednim sezonie letnim wyjechały zagranicę, tegoroczne wakacje spędzi w kraju.

Z zagranicznych wojaży rezygnują przede wszystkim osoby w wieku 40-54 lat (66%).  Co drugi rezygnujący deklaruje, iż choć na co dzień wystarcza mu pieniędzy na bieżące wydatki, to musi odmówić sobie luksusowych przyjemności.

Badanie „Urlopy 2009" zostało przeprowadzone przez IQS and QUANT Group na zlecenie Mondial Assistance na próbie 500 osób, które w 2008 roku na własną rękę wyjechały zagranicę.

Grupa Mondial Assistance: interwencja, co 2 sekundy w każdym miejscu świata. Mondial Assistance jest międzynarodowym liderem rynku assistance, ubezpieczeń turystycznych i osobistej opieki. Obecnie zatrudnia ponad 9.350 osób, które porozumiewają się 40 językami, współpracując z siecią 400.000 usługodawców i 180 korespondentów na całym świecie. Z usług Grupy, świadczonych na wszystkich kontynentach, korzysta  250 milionów ludzi, tj. 4% światowej populacji. Grupa Mondial Assistance jest częścią Grupy Allianz.
www.mondial-assistance.com, www.mondial-assistance.pl

ap