Technologie » Internet

Kto zarabia na Internautach?

Kaspersky Lab opublikował artykuł zatytułowany „Niebezpieczeństwa Internetu” autorstwa Jewgienija Asiejewa, analityka szkodliwego oprogramowania. Jak sugeruje tytuł, artykuł dotyczy zagrożeń, które napotykamy podczas surfowania w Internecie.

Obecnie ataki przeprowadzane za pośrednictwem Internetu są zarówno najliczniejszym, jak i najgroźniejszym typem zagrożenia.

W drugim kwartale 2010 roku produkty firmy Kaspersky Lab zablokowały ponad 157 milionów prób zainfekowania komputerów przez Internet. Artykuł wyjaśnia między innymi, w jaki sposób komputer zostaje zainfekowany podczas surfowania po Sieci oraz kto zarabia na atakach internetowych.

Ataki przeprowadzane za pośrednictwem Internetu zwykle składają się z dwóch etapów: przekierowywanie użytkownika do zainfekowanego zasobu oraz pobieranie szkodliwego pliku wykonywalnego na jego komputer. Cyberprzestępcy mają dwie możliwości: skłonić użytkownika, aby sam pobrał program, lub przeprowadzić atak drive-by download.

W pierwszym przypadku, cyberprzestępcy wykorzystują spam, banery oraz technikę optymalizacji i pozycjonowania stron internetowych “Black Hat SEO”. W przypadku ataku drive-by, komputer może zostać zainfekowany bez udziału i wiedzy użytkownika. Większość tego typu ataków jest przeprowadzana z zainfekowanych legalnych zasobów. Z reguły ataki drive-by nie wymagają przekonywania użytkownika do odwiedzenia określonej strony – Internauta trafi na nią podczas codziennego surfowania. Taka strona może być legalnym (ale zainfekowanym) portalem informacyjnym lub sklepem online.

Jedną z najpowszechniejszych metod wykorzystywanych do przeprowadzania ataków drive-by jest stosowanie pakietów exploitów, które wykorzystują luki w legalnym oprogramowaniu działającym na komputerze ofiary. Obecnie pakiety te stanowią najwyższe osiągnięcie w ewolucji ataków drive-by oraz są regularnie modyfikowane i aktualizowane o exploity dla nowo zidentyfikowanych luk.

Wszystkie osoby biorące udział w atakach internetowych – od właścicieli zasobów sieciowych, na których są umieszczane banery, po uczestników programów partnerskich – zarabiają na niewinnych użytkownikach, wykorzystując ich pieniądze, informacje osobiste oraz moc obliczeniową komputerów.

„Aby zapewnić sobie ochronę, niezbędna jest regularna aktualizacja oprogramowania, zwłaszcza współpracującego z przeglądarką” – mówi autor artykułu. „Istotną rolę odgrywa również aktualizowanie programu antywirusowego. Najważniejsze jest jednak to, aby użytkownicy zachowali ostrożność podczas udostępniania swoich informacji przez Internet”.

Pełny artykuł można znaleźć w Encyklopedii Wirusów VirusList.pl prowadzonej przez Kaspersky Lab Polska, pod adresem: http://www.viruslist.pl/analysis.html?newsid=630.

Informację oraz artykuł można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.