Gospodarka » Przemysł

Kto zmienił polski przemysł w 2012 roku?

ArcelorMittal, BASF Polska, BCT Bałtycki Terminal Kontenerowy, Euro 2012 – wydarzenie, spółka PL.2012, InPost, Jan Kulczyk, Połączenie Zakładów Azotowych w Tarnowie i Puławach, Powen-Wafapomp, producenci taboru kolejowego: PESA Bydgoszcz i Newag, PG Silesia oraz WB Electronics.

To laureaci tytułów „Tego, który zmienia polski przemysł” za rok 2012. Prestiżowe wyróżnienia Redakcji Miesięcznika Gospodarczego Nowy Przemysł i portalu wnp.pl zostały wręczone podczas uroczystej gali wieńczącej Forum „Zmieniamy Polski Przemysł”.

Redakcje należących do Grupy PTWP SA, Miesięcznika Gospodarczego Nowy Przemysł i portalu gospodarczego wnp.pl, przyznają tytuły „Tego, który zmienia polski przemysł" od 2000 roku. Tytułami honorowane są firmy, instytucje i osoby publiczne za konkretne osiągnięcia, które zmieniły na lepsze polską gospodarkę. O nominacji decyduje zwykle śmiała, przemyślana i konsekwentnie zrealizowana koncepcja biznesowa. Przyznawane tytuły wskazują nowe, pozytywne trendy, które kształtują perspektywy polskiej gospodarki.

– Tegoroczna edycja projektu ma szczególny wymiar i skalę. Oprócz kluczowych dla nas rekomendacji Laureatów z lat poprzednich poprosiliśmy o pomoc użytkowników portalu wnp.pl, którzy przesłali nam swoje kandydatury do tytułu „Tego, który zmienia polski przemysł”. Kolegium redakcyjne Nowego Przemysłu z nadesłanych propozycji wytypowało listę nominowanych i poddało ją pod konsultację przez internetowe głosowanie w portalu wnp.pl. Ostateczną listę Laureatów tradycyjnie wyłoniło kolegium redakcyjne – mówił podczas gali wręczania tytułów Wojciech Kuśpik, prezes Grupy PTWP SA, wydawca Miesięcznika Gospodarczego Nowy Przemysł i portalu wnp.pl.

W gali wieńczącej Forum „Zmieniamy Polski Przemysł uczestniczył Wicepremier i Minister Gospodarki Janusz Piechociński, politycy, menedżerowie największych firm przemysłowych w kraju, a także przedstawiciele światowych koncernów inwestujących w Polsce.

Tytuły „Tego, który zmienia polski przemysł” A.D. 2012 otrzymali:

1. ArcelorMittal Poland za konsekwencję w inwestycjach, stworzenie stabilnej firmy, trwałego ogniwa polskiego przemysłu oraz za akcentowanie wagi tworzenia w Europie odpowiednich warunków dla inwestorów o skali globalnej.

2. BASF Polska – za aktywny rozwój i inwestycje podejmowane w naszym kraju.

3. BCT Bałtycki Terminal Kontenerowy za uruchomienie śmiałego programu inwestycyjnego wpisującego się w aktualne tendencje w europejskim i światowym transporcie oraz w koncepcję europejskiego korytarza Północ-Południe.

4. Euro 2012 – wydarzenie, spółka PL.2012 dla bezprecedensowego wydarzenia, którym były Mistrzostwa Europy w piłce nożnej – Euro 2012. Wyróżnienie za profesjonalizm i sprawność organizacyjną, która przełożyła się na sukces promocyjny kraju.

5. InPost za innowacyjność przejawianą na różnych poziomach działalności i dostosowaną do rzeczywistych oczekiwań rynku i klientów.

6. Jan Kulczyk za rozwinięcie szerokiej działalności biznesowej zmierzającej do stworzenia globalnej grupy w obszarze energii i paliw, a także za aktywność inwestycyjną w wielu branżach przemysłowych w Polsce.

7. Połączenie Zakładów Azotowych w Tarnowie i Puławach wyróżnienie dla przedsięwzięcia, które gruntownie zmienia obraz polskiego sektora chemicznego, stwarzając solidne podstawy jego globalnej konkurencyjności.

8. Powen-Wafapomp wyróżnienie dla firmy, która od wielu lat odnajduje się w rynkowej niszy, jaką jest produkcja pomp dla przemysłu, konsekwentnie realizując długofalową strategię inwestowania w innowacje.

9. Producenci taboru kolejowego: PESA Bydgoszcz i Newag wspólne wyróżnienie za spektakularny sukces rynkowy w konkurencji z europejskimi potentatami branży taboru kolejowego.

10. PG Silesia za wyznaczenie przez prywatnego inwestora – czeską firmę EPH – nowego kierunku kompleksowych zmian w górnictwie węgla kamiennego.

11. WB Electronics za wyznaczenie innowacyjnego trendu w polskim przemyśle zbrojeniowym, stworzenie nowoczesnej, prywatnej grupy przemysłowej, działania konsolidacyjne i kooperację oraz skuteczne konkurowanie na arenie międzynarodowej.

Uroczystą galę wręczenia nagród poprzedziło Forum „Zmieniamy Polski Przemysł. Celem konferencji jest wspieranie pozytywnych zmian zachodzących w polskiej gospodarce, promocja tego, co sprzyja jej rozwojowi oraz zwrócenie uwagi na elementy krępujące swobodę wolnorynkowych działań.

Forum „Zmieniamy Polski Przemysł” odbyło się 11 lutego br. w Warszawie. Wzięło w nim udział blisko 1000 najważniejszych postaci polskiej gospodarki. Wydarzenie stworzyło platformę wymiany myśli i poglądów między praktykami, teoretykami, politykami i osobami zaangażowanymi lub obserwującymi zmiany w przemyśle.

Więcej informacji o Forum „Zmieniamy Polski Przemysł” można znaleźć pod adresem:

ImagoPR