Kobieta, zdrowie, uroda » Dziecko
Kuchnia śródziemnomorska w diecie przedszkolaka
Wszechobecna reklama sprawia, że dzieci od najmłodszych lat są przekonywane do tego, aby sięgnąć po określone produkty. Jednakże znaczna część z nich w ogóle nie powinna się znajdować w jadłospisie kilkulatka. Inne mogą być spożywane jedynie sporadycznie – w formie wyjątkowego smakołyku dostępnego przy szczególnych okazjach. Nikt i nic nie zastąpi starań rodziców, dbających o odpowiednie wyżywienie dzieci. Co jednak, jeśli dziecko znaczną część dnia spędza w przedszkolu?
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
W wielu placówkach nie przywiązuje się należytej wagi do diety odpowiedniej dla kilkulatków. Najważniejszym czynnikiem decydującym o oferowanych posiłkach jest koszt oraz wygoda ich przygotowania i podania. Tymczasem to, co dzieci jedzą, wpływa na to, jak się zachowują, jak przyswajają wiedzę i ile mają zapału do nauki i zabawy. Dlatego właśnie należy rozważyć wybór przedszkola pod kątem stosowanego w nim jadłospisu. Warto przy tym posłuchać opinii specjalistów, którzy zgadzają się w kwestii dobroczynnego wpływu diety śródziemnomorskiej na ludzki organizm.
Chociaż dieta śródziemnomorska stała się sławna z powodu osiąganej dzięki niej długowieczności, ma także zbawienny wpływ na najmłodszych smakoszy. Jak się okazuje, idealnie pokrywa się z wytycznymi dietetyków dotyczącymi prawidłowego odżywiania dzieci. Zakłada duże spożycie owoców, warzyw, roślin strączkowych, nasion, pieczywa i innych produktów zbożowych. W potrawach rodem z basenu Morza Śródziemnego do gotowania i przyrządzania potraw stosowana jest oliwa z oliwek oraz wyłącznie świeże produkty. Mało spożywa się czerwonego mięsa, za to dość dużo ryb i mięsa białego.
Potrzebom dzieci idealnie odpowiada włoski wariant diety śródziemnomorskiej, dlatego właśnie takie potrawy przygotowywane są dla podopiecznych naszej placówki – wyjaśnia Marta Załuskowska, Dyrektor Przedszkola Włoskiego Piccolo Leonardo w Warszawie. – Potrawy wywodzące się z Włoch podbiły cały świat – i nic w tym dziwnego, gdyż są zarówno smaczne, zdrowe, jak i najczęściej bardzo łatwe do przygotowania. Kilkulatkom odpowiada smak oraz podoba się kolorystyka przeróżnych rodzajów makaronów i risotto, dzięki czemu do zjedzenia obiadu udaje się przekonać nawet największego niejadka. W naszej placówce organizujemy także warsztaty kulinarne dla dzieci.
Przy wyborze przedszkola powinniśmy brać pod uwagę nie tylko wskazania pedagogów i psychologów, ale także dietetyków. To, co jedzą dzieci, wpływa na nie tak samo, jak to jest w przypadku osób dorosłych. Kto wie, może po wypróbowaniu smacznych i zdrowych dań w przedszkolu, coraz bardziej samodzielny cztero- czy pięciolatek zechce przygotować coś dla swoich rodziców?
Przedszkole Włoskie Piccolo Leonardo mieści się w kampusie Politechniki Warszawskiej przy ul. Grójeckiej 39 w Warszawie. Placówka inspiruje się przede wszystkim umiejętnościami Leonarda da Vinci, dlatego w autorskim programie przedszkola, realizowanym w języku polskim i włoskim jednocześnie, znajdują się m.in. zajęcia z rysunku, rzeźby, malarskie, projektowe, konstruktorskie, matematyczne i muzyczne, uzupełnione o warsztaty literackie, taneczne oraz teatralne. Zajęcia artystyczne prowadzone są przez absolwentów ASP w specjalnym Atelier. Przedszkole zapewnia także bogaty program zajęć sportowo-ruchowych, m.in. naukę pływania na basenie mieszczącym się w budynku. Siostrzaną placówką Przedszkola Włoskiego jest żłobek polsko-włoski Piccolo Leonardo.
Kontakt w sprawie zapisów:
przedszkole@piccololeonardo.pl
tel.: +48 795 122 044
Nadesłał:
JBcomm
|
Komentarze (0)